Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lídři stran: Karlovarský kraj potřebuje transformaci ekonomiky

Již za dva týdny se bude rozhodovat o novém složení krajského zastupitelstva Karlovarského kraje. Lídři jednotlivých politických se vyjadřují k probletice vylidňování kraje. Jaký je jejich recept na udržení a přilákání mladých lidí na západ Čech?

Otázka: Jaká opatření by měl kraj udělat pro udržení nebo přilákání mladých a kvalifikovaných lidí do kraje?

Michal Červenka (ČSSD):

Podstatný je vznik veřejné vysoké školy a nabídka odpovídajících pracovních míst s dobrým příjmem. Motivací bude také jasná a snadná podpora vzniku vlastního podnikání.

Karel Jakobec (ODS):

Každý, kdo se bude rozhodovat, kde by rád žil, chce v první řadě solidní pracovní příležitosti a v druhé řadě kvalitní bydlení. Obojího se nám v kraji nedostává. Pokud se nám podaří získávat investory s vyšší přidanou hodnotou, odrazí se to i na ochotě mladých zvolit si k žití náš kraj. A paneláková sídliště by do budoucnosti také určitě nesplňovala představy kohokoliv, kdo by zde rád žil. Proto naše koalice bude v příštím volebním období navrhovat vytvoření programu, ze kterého bychom rádi podpořili snahu obcí připravovat kvalitní bydlení.

Josef Janů (Piráti):

Kvalitní vzdělání, pestrá nabídka pracovních příležitostí, digitalizace, dobrá dostupnost služeb a zábavy.

Petr Kubis (ANO):

Ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni se nám podařilo domluvit otevření nového oboru v rámci Fakulty ekonomické v Chebu a otevření programu pro učitele. Uzavřeli jsme smlouvu o spolupráci s koncernem BMW Group, jež by mělo přinést pracovní místa zejména pro mladé lidi z našeho regionu. Dále se nám podařilo otevřít pobočku střední policejní školy v Sokolově a dotáhli jsme úsilí o otevření pobočky vojenské střední školy, taktéž na ISŠTE Sokolov. Kraj rozdělil také rekordní náborové příspěvky pro lékaře a zdravotnický personál nemocnic na území regionu, když se zaváží, že budou pracovat po určitou dobu v našich zdravotnických zařízeních, nově mohou získat náborový příspěvek také kvalifikovaní učitelé nově nastupující do krajských škol. Nabízíme krajská stipendia pro vysokoškoláky. Kromě možnosti studia a zajímavé nabídky pracovních míst je potřeba vytvořit i zázemí pro rodiny s dětmi. Investovat musíme nadále do zlepšování úrovně dopravní infrastruktury a občanské vybavenosti. Co se týče volnočasových aktivit, přispíváme na sportovní činnosti, cyklodopravu, kulturní akce.

Petr Kulhánek (STAN):

Otevření státního univerzitního vzdělávání, podpora investičních záměrů v sektoru vývoje, inovací a špičkových technologií, které generují vysoce kvalifikovaná a specializovaná pracovní místa. Posilovat veškerou infrastrukturu, která zvyšuje kvalitu života a/nebo generuje pracovní příležitosti (doprava, cestovní ruch).

Josef März (Volba pro Karlovarský kraj):

Musí vytvořit ve spolupráci s privátními investory atraktivní pracovní příležitosti. Změnit image a vnímání kraje. Zajistit kvalitní a dostupnou zdravotní péči pro všechny obyvatele. Důležitým prvkem je i dostatek volnočasových aktivit.

Karla Maříková (SPD):

Vzdělání musí navazovat na pracovní nabídky kraje, které musí být dobře ohodnoceny, tak aby absolventi neodcházeli za pracovními pobídkami do jiných regionů a náš kraj se nevylidňoval. To sebou přináší oslovení nových investorů, kteří by v kraji našli adekvátní pracovní sílu. Regionální firmy, podnikatelé a živnostníci musí mít vytvořené podmínky pro získání veřejných zakázek, aby docházelo k soustavnému rozšiřování pracovních míst v kraji. Činnost malých a středních podniků a firem je základem hospodářské prosperity kraje. Nutné je také zlepšit dopravní infrastrukturu, tak aby lidé mohli pohodlně cestovat za prací, kulturou a studiem.

Patrik Pizinger (Místní):

Jestli chceme udržet v kraji mladé, musíme jim tady nabídnout odpovídající vzdělání, odpovídající práci, odpovídající bydlení a odpovídající služby. Města a kraj mohou řešit bydlení, a mohou řešit služby. I když to není ideální, pořád nám třeba chybí praktičtí, řečtí nebo zubní lékaři, postupně se to daří zlepšovat. Mohlo by to ale jít rychleji. Já bych na nábory lékařů dal mnohem víc. Ale pak jsou koncepční věci, jako je podpora zaměstnavatelů a investorů. A ty musí řešit stát, to je zcela mimo rozpočtové možnosti kraje. Jenže zatím mám pocit, že náš kraj je dlouhodobě poněkud mimo priority této vlády.

Eva Valjentová (KSČM):

Právě podporou rozvoje podniků s produkcí pro potřeby kraje a exportní výrobou s vysokou přidanou hodnotou, pro jejichž byznys je nutná podpora výzkumu a vývoje. Takové podniky, které nabízí pracovní místa s potřebou kvalifikovaných pracovníků. Vedle toho je nutné vytvořit přitažlivé podmínky pro život. Jako je dostupné kvalitní školství, dostupná zdravotní péče, kulturní a sportovní vyžití. Ve všech těchto oblastech je co dohánět.

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky ČR, volby, kraje, Karlovarský, Karlovarský kraj, pracovní místo, bydlení, Česko, investor, Karel Jakobec, Michal Červenka, ČSSD, ODS, Karla Maříková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídři stran: Karlovarský kraj potřebuje transformaci ekonomiky  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.