Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Karlovarský kraj pomůže Letišti Karlovy Vary deseti miliony korun

Zastupitelé Karlovarského kraje schválili desetimilionovou pomoc Letišti Karlovy Vary. Krajské letiště je kvůli koronavirové krizi ve finanční tísni. I když se provoz vrací do normálu, jediná pravidelná mezinárodní linka do Moskvy stále nelétá. Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Martina Hurajčíka (ANO) by se tak bez pomoci kraje letiště mohlo dostat do platební neschopnosti.

"Na letišti funguje běžný provoz a v současné době tam létají malá a střední letadla. Jsme otevřeni pro jakýkoli provoz v tuto chvíli, ale vše záleží na tom, jak se bude létat v rámci EU i mimo EU a všechno bude záviset na těch zemích, které lety schvalují," řekl Martin Hurajčík.

Podle Hurajčíka není nyní možné odhadnout, jaké budou letos výnosy letiště. Podle květnových odhadů letiště odhadovalo pokles na 19 milionů korun, což je asi o 13 milionů méně, než byl plán. Pokud by bylo třeba, je Hurajčík připraven opět zastupitele o podporu letiště požádat.

I přes chybějící výnosy letiště zatím nepřistoupilo k omezení počtu zaměstnanců. "Na letišti jsme nepropouštěli, pouze jsme omezili brigádníky, kteří tam byli nasmlouvaní na práce při příletu letadel, ale nepropouštěli jsme," dodal Hurajčík.

Letištěm Karlovy Vary prošlo ještě v roce 2013 přes 100.000 cestujících. Po krizi na Ukrajině a poklesu ceny rublu ale počet cestujících výrazně klesnul. V poslední době, ještě před koronavirovou krizí, se ale dařilo opět počet cestujících navyšovat. V roce 2019 bylo odbaveno celkem 62.434 cestujících, což byl meziroční nárůst přes 43 procenta.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, správa, letectví, koronavirus, letiště, Karlovarský, AUDIO, Karlovarský kraj, Karlovy Vary, koronavirová krize, ANO 2011, Letiště Karlovy Vary, Martin Hurajčík, Moskva, Evropská unie, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj pomůže Letišti Karlovy Vary deseti miliony korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.