Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovarský kraj dá památkám a lázním na seznamu UNESCO 1,2 milionů korun

Karlovarský kraj letos podpoří aktivity spojené se zápisem památek a lázeňských měst na seznam kulturního dědictví UNESCO. Dotaci 1,2 milionu korun rozdělí mezi žadatele Montanregion Krušné Hory – Erzgebirge a České lázně – Salony Evropy. V tiskové zprávě to uvedl náměstek hejtmana pro lázeňství, cestovní ruch a UNESCO Vojtěch Franta (Piráti). Návrh krajské rady musí ještě potvrdit zastupitelé kraje.

„Se zápisem na seznam světového dědictví UNESCO souvisí i mnoho práce s péčí o zapsané památky. Považujeme proto za velmi důležité, abychom prostřednictvím dotací pomohli s jejich údržbou a umožnili zajištění vhodného vybavení pro návštěvníky. V některých případech mají být peníze využity právě na zvýšení jejich bezpečnosti a komfortu, což vnímáme zejména v prostředí štol jako naprosto zásadní," uvedl náměstek.

Dotace 600.000 korun pro Montanregion Krušné Hory by měla podpořit správu a rozvoj hornického regionu, který je na seznam UNESCO od roku 2019. Dotace má být využita na údržbu a doplnění mobiliáře, na opravu památkově chráněných štol nebo obměnu pomůcek pro návštěvníky v podobě svítilen, helem či plášťů. Peníze by měly pokrýt také náklady na úpravu vegetace a okolí památek Krušnohoří, ale i náklady spojené s marketingovou propagací regionu.

Svazek obcí České lázně – Salony Evropy, kam patří tři lázeňská města Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské Lázně, zažádal o dotaci ve stejné výši. Titul světového dědictví UNESCO získaly západočeské lázně letos v červenci, příspěvek by měl sloužit k úhradě aktivit ve vztahu k zápisu. Město ho mohou využít také na společné oslavy k úspěšnému zápisu, na zhotovení propagačních materiálů a na další marketingové aktivity.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv FB Karlovy Vary

Štítky ČR, správa, památky, UNESCO, Karlovarský, lázně, Karlovarský kraj, Světové dědictví UNESCO, Montanregion Krušné hory - Erzgebirge, Evropa, Vojtěch Franta, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dá památkám a lázním na seznamu UNESCO 1,2 milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.