Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Mariánských Lázních začal šestý ročník Marienbad Film Festivalu

V Mariánských Lázních začal včera šestý ročník Marienbad Film Festivalu. Akce zaměřená především na experimentální a nezávislou filmovou tvorbu, ale i filmovou klasiku, potrvá do 11. července. Kromě promítání filmů přináší do lázeňského města i řadu doprovodných akcí.

Páteří programu bude opět sekce Forum Marienbad. "Ačkoliv jsme letos vypsali open call na poslední chvíli, přihlásil se nám rekordní počet filmů. Z celkových 176 jsme do programu Marienbadu zařadili 12 českých a devět zahraničních projektů. Promítneme snímky od německých, řeckých, amerických nebo španělských tvůrců,” sdělil dramaturg sekce Tomáš Vobořil.

Dnešní slavnostní zahájení festivalu obstará film Paříž, když to hoří režiséra Richarda Quineho z roku 1964. Odpoledne festival promítne retrospektivu věnovanou herečce Audrey Hepburnové.

Marienbad Film Festival vytváří platformu pro poctu klasickému filmu a klasické filmové technologii. Experimentální a nezávislý film představují sekce Theatre Electrique a Cinema Excelsior, klasický hollywoodský i evropský film 50. a 60. let uvádí sekce Gala.

Vedle současné experimentální filmové tvorby z celého světa přinese mariánskolázeňský filmový festival i české exkluzivní předpremiéry celovečerních filmů. Uvede psychedelický dokument Lux Aeterna provokatéra Gaspara Noého a nejnovější bizarní snímek Moucha v kufru od stálice francouzské komedie Quentina Dupieuxe.

Centrem dění festivalu je bývalý hotel Lesní mlýn, který kdysi sloužil jako zotavovna ROH a následně dlouhodobě chátral. Objekt v roce 2018 odkoupili manželé Pavel a Jana Kučeraví z Prahy, kteří mají v úmyslu navrátit hotelu původní krásu. Na festivalu se divákům otevře místní oranžérie, velký sál, kabaret a kavárna.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marienbad Film Festival

Štítky ČR, film, festival, Marienbad Film Festivalm, Mariánské Lázně, Audrey Hepburnová, lázně, Paříž, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Mariánských Lázních začal šestý ročník Marienbad Film Festivalu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.