Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Zavřený historický most komplikuje řidičům příjezd do Ostrova na Karlovarsku

Krajská správa a údržba silnic rekonstruuje most přes Bystřici na Karlovarské ulici na příjezdu do Ostrova ve směru od Karlových Varů. Koncem srpna se tam zavře i průchod pro pěší. Mohou použít náhradní cestu přes zámecký park. Řidiči uzavírku, která potrvá do poloviny prosince, objíždí po obchvatu města po silnici I/13.

"Pro nás je most zásadní, je to jedna ze čtyř hlavních přístupových cest do města, zvykově sem jezdí velká část lidí, a zároveň je to přístupová cesta do průmyslové části města u Nádražní ulice. Teď tam řešíme úpravu dopravního značení, aby byla přehlednější a jasnější," komentoval rozsáhlou rekonstrukci mostu řekl starosta Ostrova Lukáš Lerch (ODS). Část řidičů nyní využívá kromě objížďky značené po obchvatu města po silnici I/13 i zkratku okolo zámeckého parku, kde je ale další historický most přes Bystřici. Nedávno byl rovněž opraven a navíc má nosnost jen dvě tuny. Strážníci kvůli jeho ochraně proto posílí kontroly.

Podle Lercha se při zahájení stavebních prací zjistilo, že v 80. letech takzvané torkretování neboli nanášení betonové směsi na podklad z kovové sítě na historické klenbě mostu vytvořilo až dva metry vysokou vrstvu materiálu. Most je na konci své životnosti, a proto musí být kompletně odstraněn torkret a sanováno kamenné zdivo. Nutné bude rovněž přeložit vodovod. Stavbu Krajská správa a údržba silnic financuje z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury a celkové náklady by měly být 17,8 milionu korun.

"Do konce srpna dojde i ke kompletnímu uzavření sousední městské lávky pro pěší. Ti budou moci využívat cestu přes zámecký park s nově otevřenou bránou, čímž se jim cesta prodlouží maximálně o dvě minuty," doplnila mluvčí města Lucie Kubešová. Most bude mít po rekonstrukci přiznanou svou historickou klenbu.

Most přes říčku Bystřici stojí u zámeckého parku podle radnice od roku 1830, ale podle památkářů se v tomtéž místě kamenné mosty klenuly již od poloviny 16. století. Právě ve spolupráci s památkáři budou nyní stavbaři hledat i lokální zdroj kamene, který by se měl při rekonstrukci historické klenby používat. Jednou z možností je rula z kamenolomu Barbora v Jáchymově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky oprava mostu, rekonstrukce silnice, Ostrov, most přes Bystřici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavřený historický most komplikuje řidičům příjezd do Ostrova na Karlovarsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.