Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Ostrovu na Karlovarsku se daří získávat nové lékaře zřejmě díky různým benefitům

Městu Ostrov na Karlovarsku se daří shánět nové lékaře díky motivačnímu systému na zajištění lékařské péče. Nyní zastupitelé schválili další finanční podporu novému zubaři, který si chce otevřít ordinaci v nově vybudovaných prostorech bytového domu Myslivny. Na letošní rok radnice vyčlenila pro nové lékaře dva miliony korun. Zhruba polovina prostředků je stále volná, řekl dnes novinářům starosta David Hanakovič (nez.).

"Zastupitelstvo města rozhodlo, že v rámci motivačního systému podpory ambulantní lékařské péče ve městě Ostrov novému stomatologovi bude vyplacen náborový příspěvek 500 tisíc korun, dále přednostní přidělení městskému bytu, který bude mít nad ordinací v Myslivně, a dále 250 tisíc korun na vybavení ordinace," řekl starosta. Zubař se podle něj pro Ostrov rozhodl i díky tomu, že získá nově vybudované prostory v památkové chráněném objektu. Ordinaci by mohl otevřít letos na podzim.

Motivační systém pro získání podpory v Ostrově platí pro nově otevřené ordinace praktických lékařů pro dospělé, praktických lékařů pro děti a dorost, stomatologů a dalších ambulantních specialistů. Studenti posledních ročníků lékařských fakult a lékaři, kteří se připravují na atestaci, mohou čerpat stipendium ve výši 10 tisíc korun měsíčně. O rozsahu a výši podpory rozhoduje zastupitelstvo města. Podmínkou přidělení dotace je fungování lékařské praxe alespoň po dobu pěti let. Nový lékař by měl zaregistrovat aspoň 1000 nových pacientů.

Ostrov finančně podporuje nové lékaře od konce roku 2021. Od té doby přispěl na vybavení ambulance například pediatrovi, ortopedovi či gastroenterologovi. Na letošní rok alokoval částku dva miliony korun, z toho zhruba milion už byl přidělen.

Podporu města mohou lékaři kombinovat s dalšími dotačními tituly Karlovarského kraje, zdravotních pojišťoven či ministerstva zdravotnictví. Kraj přispívá na vybavení ordinací, a to podle velikosti měst a obcí, nabízí také stipendijní program. Benefity nabízí v kraji také další města jako Sokolov, Cheb či Aš.

Města v Karlovarském kraji se potýkají s nedostatkem lékařů, zejména v primární péči. Věkový průměr lékařů poskytujících zdravotní péči v oborech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost dosahuje v regionu hranice 60 let. V menších a odlehlých oblastech hrozí, že v nadcházejících letech bude velmi obtížné tuto péči zajistit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, zdraví, lékaři, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrovu na Karlovarsku se daří získávat nové lékaře zřejmě díky různým benefitům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.