Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Oprava silnice na Podstrání u Sokolova za 180 milionů korun je hotová

Rekonstrukce silnice II/210 od lomu Vítkov směrem k Podstrání na Sokolovsku je dokončená. Investor, Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje, dal vozovku staticky zajistit pomocí opěrných zdí a položit nový povrch i svodidla. Letošní největší dopravní investice v Karlovarském kraji vyšla na 181,3 milionu korun. Stavba trvající zhruba rok a půl se výrazně neprodražila, informoval novináře zastupitel pro dopravu Jan Bureš.

Práce na úseku dlouhém 3,7 kilometru začaly loni na jaře. Stavba byla rozdělena do sedmi úseků a pracovalo se za částečného omezení provozu. Rekonstrukce výrazně zvýší bezpečnost provozu.

„V rámci modernizace se dělalo nejenom to, co je vidět, nový povrch a nová svodidla, ale především se tu dělaly opěrné zdi, vlastně sanace celého úseku, včetně jednoho mostu,“ uvedl Bureš. Statické zajištění pomocí opěrných zdí bylo provedeno v déle více než kilometr. Konstrukce vozovky se rozšířila a zesílila.

Ačkoli je stavba již zkolaudovaná, jeden úsek se dokončit nestihl. Podle zastupitele se v době příprav nepodařilo vyřešit majetko-právní vztahy s původním majitelem kvůli exekuci. Kilometrový úsek, který je uprostřed nové silnice, má stále původní povrch a je bez svodidel. Jeho opravou se nyní bude kraj zabývat.

Krajská silnice druhé třídy je jednou z tras ze Sokolova do Mariánských Lázní či do Bečova nad Teplou a dále na Plzeň. Ve značné míře ji využívají rovněž obyvatelé Sokolova a okolních obcí při cestách do Slavkovského lesa.

Silničáři zrekonstruovali také most přes Lobezský potok. Vzhledem k tomu, že se pracovalo na území Chráněné krajinné oblastí Slavkovský les, musela stavební firma brát ohled na životní prostředí a práce uzpůsobit. Například v potoku, který lemuje silnici, žije chráněná mřenka, v okolí jsou i chráněné druhy rostlin, například zvláště chráněný vstavač májový.

Projekt u Podstrání představuje jednu z nejnákladnějších dopravních investic Karlovarského kraje do silnic druhé a třetí třídy v posledních letech. Na financování kraj získal kraj peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, silnice, správa, stavby, Sokolov, Karlovarský kraj, opěrná zeď, Jan Bureš, okres Sokolov, Vítkov, Státní fond dopravní infrastruktury, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava silnice na Podstrání u Sokolova za 180 milionů korun je hotová  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.