Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V noci na čtvrtek ukončí Německo stálé hraniční kontroly s Českou republikou

Německo ve středu o půlnoci ukončí stálé hraniční kontroly s Českou republikou, které zavedlo 14. února kvůli složité epidemické situaci v Česku. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka dnes novinářům řekl, že českou diplomacii o tom informovali představitelé německého ministerstva vnitra. Mluvčí německého ministerstva vnitra Steve Alter informoval, že Německo z režimu stálé ostrahy hranic přechází k intenzivním namátkovým kontrolám.

Zástupci spolkového ministerstva vnitra, kteří jsou členové společného koordinačního grémia, o tom informovali po pracovní linii," řekl velvyslanec Tomáš Kafka o rozhodnutí Německa stálé kontroly neprodloužit. "Tuto zprávu jsem přivítal. Jde nejen o krok ke kýženému návratu k normálu v česko-německých vztazích, ale i o povzbuzení ve společném úsilí zvládnout koronavirovou pandemii," dodal.

Vidíme výrazné zlepšení situace v Česku," řekl na dnešní tiskové konferenci Steve Alter. Dočasně obnovené stálé hraniční kontroly proto po uplynutí stávající lhůty skončí a nebudou již prodlouženy," dodal. Stálá ostraha hranic tak skončí o půlnoci v noci na čtvrtek, středa tedy bude posledním dnem přísnějšího režimu. Alter zdůraznil, že Německo bude nadále dbát na dodržování karanténních opatření intenzivními namátkovými kontrolami v pohraničí.

Stálé kontroly na hranicích s Českem a také rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko obnovilo Německo letos 14. února, aby si tak kvůli pandemii nemoci covid-19 vymohlo dodržování karanténních opatření. Obě země tehdy Německo označilo za oblasti s výskytem mutací koronaviru. To od neděle 28. března už neplatí, Česko je nově epidemicky vysoce rizikovou oblastí kvůli vysoké míře nákazy a Tyrolsko jen rizikovou oblastí.

Zatímco na hranicích s Tyrolskem zastavilo Německo stálé kontroly na konci března, v případě Česka německý ministr vnitra Horst Seehofer rozhodl o prodloužení nejméně do 14. dubna.

Ministr vnitra Seehofer vždy říkal, že přechodné obnovení kontrol v srdci Evropy je nejzazší možností a že kontroly potrvají jen tak dlouho, dokud to bude nutné," dodal Alter.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky hraniční přechody, SRN, hraniční kontroly, Německo, německá policie, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Tomáš Kafka, Horst Seehofer, Tyrolsko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci na čtvrtek ukončí Německo stálé hraniční kontroly s Českou republikou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.