Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Rozdíl mezi optimismem a pesimismem je pět milionů korun

Vedení Karlovarského kraje připravilo dvě varianty hospodaření svého mezinárodního letiště. To je dlouhodobě kvůli pandemii uzavřené a zajišťován je jen nejnutnější provoz. V případě, že se letos nezačne létat, bude kraj muset jeho provoz dotovat pětadvaceti miliony korun.

„Připravili jsme dvě varianty hospodaření letiště pro letošní rok. Ta první je pesimistická a počítá s naším doplatkem zhruba pětadvaceti milionů korun. Druhá, optimistická varianta, která počítá s tím, že se v polovině roku otevře nebe, nás vyjde zhruba o pět milionů korun levněji,“ uvedl Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje.

Ten dále uvedl, že v optimistické variantě je počítáno s již několikrát avizovanými charterovými lety do bulhraského Burgasu a také pravidelnými podzimními linkami ruské společnosti Poběda.

„Budeme doufat, že se situace ohledně koronavirové pandemie zlepší natolik, aby cestující mohli charterové lety v období od 21. června do 21. září z letiště Karlovy Vary využít,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Bureš (ODS).

Tyto lety se kraj již rozhodl podpořit částkou1,3 milionu korun. Bude ji ale vyplácet pouze v případě, že se skutečně lety do Bulharska uskuteční, neboť je tato částka určena na úhradu zvýšených nákladů přeletů letadel z Prahy a mezipřistání v Pardubicích.  Finanční podporu by mohla čerpat i společnost Pobeda, která plánuje létat od května do prosince.

„Společnost Pobeda chce létat na lince z Moskvy do Karlových Varů, v období květen – září 2x týdně a v období říjen – prosinec 3x týdně. Celkem by se mělo jednat o 83 letů, s průměrnou obsazeností letadla 85 procent, což je 160 cestujících na každém příletu,“ dodal jednatel Letiště Karlovy Vary Jiří Pos.

Vedení Karlovarského kraje se snaží najít cestu jak dlouhodobě odlehčit svému rozpočtu a proto chce s ministerstvem dopravy jednat o začlenění svého letiště do páteřní dopravní infrastruktury státu, čímž by došlo k tomu, že by chod celého letiště včetně oprav a modernizace platil stát. „Myslíme si, že je to logické a stát by se o tato letiště měl postarat úplně stejně jako se stará například o silnice. Uvidíme ale, jak se budou další jednání s ministerstvem vyvíjet,“ dodal hejtman kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto letiště KV

Štítky letiště, Karlovy Vary, doprava, dopravní infrastruktura, Karlovarský kraj, Burgas, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Pobeda, Jan Bureš, ODS, Letiště Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozdíl mezi optimismem a pesimismem je pět milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.