Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Karlovarský kraj podporuje vznik obecních policií dotací až 300 000 korun

Karlovarský kraj dává samosprávám až 300 000 korun na zřízení obecních nebo městských policií. Finanční podporu zatím využily Kraslice, Loket a Bukovany na Sokolovsku. Kraj se tak snaží podpořit zajištění bezpečnosti v oblastech, kde má státní policie značný podstav zaměstnanců. O situaci s nedostatkem policistů hovořili krajští zastupitelé na svém posledním zasedání před koncem volebního období.

„Obce mají snahu řešit veřejný pořádek i vlastními silami. Když si obec nebo město bude chtít zřídit městskou policii, poskytneme jim jednorázovou podporu na počáteční nákup technického vybavení ve výši 300 000 korun," řekl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Zřízení městské či obecní policie znamená pro města a obce vysoké náklady, které mohou ovlivňovat i jejich další rozvoj. V Kraslicích Sokolovsku se zhruba 6600 obyvateli, kde městská policie funguje od ledna letošního roku v denním režimu s pěti strážníky, město požádalo o finance na pořízení výstroje, výzbroje a vybavení služebny. V Bukovanech na Sokolovsku žije přibližně 1500 lidí a podle kraje zde obec řešila problémy s nárůstem počtu nepřizpůsobivých občanů, znečišťováním obce, zakládáním černých skládek, rušením nočního klidu a nárůstem přestupků. I zde kraj vznik městské policie podpořil dotací až 300 000 korun. Stejně tak tomu bylo v minulosti v Lokti.

Výhoda městské policie je podle Kulhánka ve flexibilitě. Strážníci pomáhají při preventivních událostech spojených například se školami a školkami nebo při významných událostech města. „Nevýhoda je zároveň ale v omezených pravomocech. Pole působnosti strážníků je významně užší, než je tomu u státní policie," dodal hejtman.

Na zasedání zastupitelstva zmiňovala opoziční zastupitelka a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) značný nedostatek státních policistů, napříč krajem jich chybí do plného stavu až 269 a číslo podle Vildumetzové roste. Pro případné nové policisty je ale podle Kulhánka na trhu práce volba jiného povolání často výrazně atraktivnější, především finančně. „Těžko budeme jako kraj podporovat státní složku, ale vytváříme dobré podmínky pro vzdělávání nových policistů. Do budovy střední policejní školy v Sokolově kraj naivestoval desítky milionů korun," dodal. Krajská samospráva také pomáhá s šířením náborové kampaně Policie ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky obecní policie, police, bezpečnost, nedostatek policistů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj podporuje vznik obecních policií dotací až 300 000 korun  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.