Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Chebští hasiči představili své nové prostory. Přišly stovky lidí

Hasičský záchranný sbor v Chebu lidem představil nové garáže pro výjezdovou techniku, jejichž stavba se připravovala několik let. Stavební práce trvaly dva roky a skončily v prosinci loňského roku. Následně bylo potřeba dovybavit vnitřní prostory veškerým vybavením pro kompletní užívání. Celkové náklady na stavbu byly přes 69 milionů korun. Část peněz šlo ze státního rozpočtu, část z prostředků Evropské unie.

„Současné garáže, které otvíráme, jsou asi o třetinu větší, než byly původní garáže. Jsou samozřejmě modernější a odpovídají 21. století. Máme tady plně automatický systém výjezdu jednotek, moderní myčku, moderní dílny. Splňuje všechny hygienické a bezpečnostní standardy, což se o předcházejících garážích nedalo říct,“ řekl ředitel územního odboru HZS Cheb Jan Doubrava. Na nové garáže i na ukázky hasičské techniky či záchranných prací se přišly dnes podívat stovky lidí.

„Projektovou dokumentaci jsme začali řešit v roce 2017 a projektová dokumentace byla hotová v polovině roku 2019. Ale byli jsme pod čarou v programu IROP, takže jsme čekali na to, jestli zbydou peníze. Ale naše vedení na generálním ředitelství tento projekt vnímalo jako velmi připravený a na rok 2020 byly na něj vyčleněny peníze ze státního rozpočtu. Takže jsme mohli v dubnu začít bourat. Pak ale zbyly v IROP nějaké peníze, a tak se část hradila z peněz Evropské unie,“ popsal financování Doubrava.

Stavba stojí v místech původních zbouraných garáží, které již nevyhovovaly potřebám hasičů. V rámci stavby vznikla nová stání pro zásahovou techniku, mycí linka, opravárenská díla, stání pro osobní velitelská a užitková vozidla, sklad pohonných hmot, maziv a olejů, sklad absorbčních prostředků, sklad lezeckého vybavení, prostor pro nabíjení věcných prostředků či sociální zázemí.

V nepřetržitém směnném provozu zde slouží minimálně dvě výjezdová družstva. V uplynulém roce 2021 vyjížděli chebští hasiči k celkem 685 událostem, při kterých dohromady zachránili 239 osob. Od začátku roku 2022 přidali chebští profesionální hasiči dalších 293 výjezdů.

Od roku 2001 bylo investováno do stavebních prací v objektech profesionálních hasičů v Karlovarském kraji celkem 299,5 milionu korun. Největší investice dosud byla stavba stanice v Mariánských Lázních či rekonstrukce objektu krajského ředitelství. Postupně byly provedeny rekonstrukce všech výjezdových stanic v kraji, jejich zateplení či modernizace technologií i zázemí pro hasiče. Na financování těchto stavebních prací se kromě státního rozpočtu podílela i města, kde jsou dislokovány profesionální stanice hasičů, a Karlovarský kraj, dohromady činí jejich příspěvek na tyto stavební investice 77 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky ČR, hasiči, stavby, Cheb, investice, HZS, Karlovarský, Chebsko, garáž, peníze, Evropská unie, technika, Hasičský záchranný sbor, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebští hasiči představili své nové prostory. Přišly stovky lidí  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.