Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Když nám vláda neumožňuje žít kvalitně, ať nás nechá aspoň přežít, říká starosta Chebu Antonín Jalovec

Obyvatelé Karlovarského kraje jsou velmi znepokojeni z proslovu premiéra Andreje Babiše (ANO), který hned dvakrát uvedl, že Cheb leží v Královehradeckém kraji. Podle některých tomu odpovídá nejen nejnižší životní úroveň v nejmenším kraji republiky, ale také současné kritická situace v chebské nemocnici.

„Až příště budete mluvit o Chebu, zjistěte si dostatečně informace, zjistěte si, kde Cheb leží. Cheb leží na západě, v Karlovarském kraji v nejhorším kraji ze všech, alespoň podle vás,“ vzkazuje premiérovi Libor Dušek, autor petice Otevřete hranice sanitkám, která vyzývá vládu k umožnění převozu pacientů s nemocí Covid-19 z chebské nemocnice do nedalekých německých zařízení.

A není to jen autor petice, který je pohoršen neznalostí Andreje Babiše. „Mysleli jsme si, že když už premiér nedávno řekl, že Karlovarský kraj je nejhorší ve všem a ze všech, tak aspoň ví, kde ten kraj leží a jaká jsou tam alespoň okresní města. On to ale neví a přesto tvrdí, že jsme nejhorší. A to je smutné," uvedla Zdeňka Vejvodová z Chebu. Její slova doplnil i další obyvatel Chebu Marek Krupička: Tento výrok možná vypovídá o tom, proč jsme nejhorší, protože vláda neví, kde ležíme a premiér tím jasně říká, že ho tento kraj nezajímá, když ani neví kde leží."

Výše zmíněnou výzvu podporují zastupitelé Karlovarského kraje, kteří již několikrát vyzvali vládu, aby oficiálně německou stranu o pomoc požádala. Ta ale stále odmítá a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nadále trvá na tom, že pokud jsou volné kapacity v ČR, není pomoc Německa nutná. „Několikrát jsme vládu o aktivaci spolupráce s německými nemocnicemi žádali, ale její stanovisko je neměnné,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

K výzvám se opět připojil i starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM), který uvedl, že v Chebu již zemřelo s covidem 115 lidí, což je více než dvojnásobně větší úmrtnost než ve zbytku republiky. „Když už nás vláda nenechá kvalitně žít, tak ať nás nechá aspoň přežít,“ sdělil Antonín Jalovec s tím, že je třeba využít všechny možnosti k tomu, jak chebské nemocnici ulevit. „Situace je opravdu stále vážná a já opět žádám o zprůchodnění hranic do Německa pro naše pacienty,“ dodal starosta Chebu.

V Chebské nemocnici je aktuálně uzavřeno několik oddělení jako je dětské oddělení, porodnice, část chirurgického oddělení a většina personálu se věnuje pacientům s nemocí covid-19. „Pacienti, kteří vyžadují jinou než covidovou péči jsou většinou převáženy do nemocnic v Sokolově a Karlových Varech. Současně jsou pacienti nakažení koronavirem, kteří vyžadují intenzivní péči, letecky transportováni do nemocnic po celé České republice, kde jsou volné lůžkové kapacity," vysvětlil Josef März (VOK), uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví.

Petici Otevřete hranice sanitkám, podepsalo na Chebsku už více než dva a půl tisíce lidí, kteří poukazují na fakt, že kousek za hranicemi v Sasku a Bavorsku jsou volná lůžka i ochota německých nemocnic pomoci pacientům z Česka.  Je k tomu ale nutná žádost české vlády, která ji odmítá.

Situací ohledně nemoci covid-19 se dnes dopoledne zabývalo i krajské zastupitelstvo. Zastupitelé o problematice testování, nákazy a očkování diskutovali několik hodin.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky koronavirus, nákaza, Cheb, Karlovarský kraj, Německo, ministr, Jan Blatný, petice, vláda, nemocnice, Andrej Babiš, COVID-19, ANO 2011, Královéhradecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Jedlička

Když je premiérem imigrant Tatar, není se čemu divit????

Úterý, 2. února 2021, 14:26Odpovědět

Když nám vláda neumožňuje žít kvalitně, ať nás nechá aspoň přežít, říká starosta Chebu Antonín Jalovec  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.