Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Kraj půjčí poskytovatelům sociálních služeb padesát milionů korun

Peníze použijí poskytovatelé na úhradu provozních nákladů do doby, než budou moci čerpat dotace od státu. Jedná se o každoroční proces. V minulých letech byla ale částka určená na zápůjčky o deset milionů korun nižší.

„Navýšení objemu zápůjček nebude mít dopad do rozpočtu Karlovarského kraje, protože do konce května roku 2021 poskytovatelé sociálních služeb po obdržení dotace od státu zápůjčku vrátí,“ uvedl krajský radní Robert Pisár (STAN).

Ke zvýšení objemu finančních prostředků ve fondu na poskytnutí zápůjček muselo podle Pisára dojít hlavně proto, že se v minulých letech fond nevalorizoval.

„Pokud by se částka nenavýšila, byli bychom schopni uspokojit požadavky poskytovatelů tak zhruba ze šedesáti procent. Tím by smysl fondu vůbec nebyl naplněn, protože poskytovatelé by si už někdy v březnu museli někde peníze na provoz půjčit. Jsem proto velmi rád, že zastupitelé navýšení financí schválili,“ dodal krajský radní.

Z původně plánovaných 32 milionů 997 tisíc korun byla částka zastupiteli navýšena na 49 milionů 994 tisíce korun.

„Ve stanovené lhůtě byly odboru sociálních věcí Krajského úřadu Karlovarského kraje doručeny žádosti o poskytnutí zápůjček od 21 poskytovatelů sociálních služeb na zajištění celkem 59 sociálních služeb. Zápůjčky kraj poskytuje registrovaným poskytovatelům sociálních služeb, kteří působí na území Karlovarského kraje,“ doplnila Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu s tím, že k podporovaným službám patří azylové domy, centra denních služeb, domy na půl cesty, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory, denní stacionáře, domovy se zvláštním režimem, chráněné bydlení, intervenční centra, osobní asistence, pečovatelská služba, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi i pro seniory a další.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky peníze, provozní náklady, dotace, zastupitelé, Karlovarský kraj, sociální služby, půjčka, Starostové a nezávislí, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj půjčí poskytovatelům sociálních služeb padesát milionů korun  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.