Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Česká televize chystá ke krajským volbám 13 debat a jednu Superdebatu

Česká televize připravila před nadcházejícími volbami do zastupitelstev krajů a Senátu 13 regionálních debat. Série diskusí pak vyvrcholí Superdebatou ve čtvrtek 19. září na programech ČT1 a ČT24, kde se setkají zástupci deseti politických subjektů.

Proti volbám do Evropského parlamentu Česká televize (ČT) pozměnila pravidla pro závěrečnou Superdebatu. Zatímco před evropskými volbami do ní pozvala šéfy sněmovních stran, tedy pět zástupců koalice Spolu a k nim po jednom představiteli ANO a SPD, v září se debaty zúčastní deset diskutujících vybraných podle počtu účastí lídrů krajských kandidátek v krajských debatách ČT. V případě koalic zohlední Česká televize princip navrhující strany.

Série 13 předvolebních debat nabídne vždy osm hostů vybraných z kandidátek na základě výzkumu volebního potenciálu. Hodinu a půl trvající diskuse odvysílá každý všední den program ČT24 vždy od 20:00. Společně s hosty se přihlásí moderátoři Martin Řezníček, Jana Peroutková, Barbora Kroužková a Tereza Řezníčková ze studií v Praze, Brně a Ostravě.

„Pro nadcházející volby máme v ČT opět ambici být hlavním audiovizuálním zdrojem informací o výsledcích voleb a před volbami poskytnout divákům nejširší zpravodajský a publicistický servis o kandidujících stranách a hnutích, o jejich plánech a volebních lídrech. Hosty do předvolebních debat budeme zvát na základě průzkumů volebního potenciálu, které pro ČT zpracovaly dvě nezávislé výzkumné agentury," uvedl ředitel divize Zpravodajství a publicistika Petr Mrzena.

Zavedeným formátem jsou také předtočené anketní rozhovory, ve kterých dostanou prostor všechny kandidující subjekty ve všech krajích. Zařazeny budou do kontinuálního vysílání ČT24 a po odvysílání umístěny na web České televize.

Výsledky voleb bude již tradičně komentovat volební studio, a to v sobotu 21. září. Pro druhé kolo senátních voleb připraví Česká televize volební studio také na sobotu 28. září. Předcházet mu budou duely postupujících kandidátů na posty senátorů, které zařadí do svého vysílání kontinuální zpravodajství ČT od pondělí 23. září do čtvrtka 29. září.

Volební vysílání chystají i komerční televize. TV Nova již minulý týden odstartovala sérii 13 debat s názvem V 24: váš kraj, váš hejtman. Pozvání obdrželi lídři obhajujících subjektů aktuálně zastoupených v krajském zastupitelstvu a kandidáti těch stran, hnutí a koalic, které dosáhly v průběžných předvolebních průzkumech v průměru alespoň tří procent hlasů.

V případě koalic je přihlíženo k průměru výsledků nejsilnější strany v koalici zastoupené. Krajským volbám se budou věnovat i Střepiny, které se po letní pauze vracejí na obrazovky 1. září. Nebude chybět ani pokrytí na zpravodajském webu TN.cz či rozhovory v pořadu Napřímo na TN Live. Speciální vysílání chystá i Prima, podrobnosti zatím neuvedla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Česká televize, debata, volby, krajské volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká televize chystá ke krajským volbám 13 debat a jednu Superdebatu  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.