Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: V Karlových Varech začalo ANO jednat o koalici v městském zastupitelstvu

Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby v Karlových Varech, začalo dnes jednat o vzniku koalice ve městě. Jako první přišlo na řadu hnutí Karlovaráci, které skončilo ve volbách na druhém místě. Dnes chce ANO jednat ještě s koalicí Spolu. Jde o strany, které tvořily koalici v Karlových Varech v posledních čtyřech letech. Na této platformě by vítězové chtěli začít sestavovat koalici, řekla dnes primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

"Dnes jsme začali jednat s Karlovaráky a pozvaní jsou ještě zástupci Spolu. V pondělí bychom pak chtěli jednat i s dalšími stranami. Chtěli bychom mít jasno zřejmě během úterka," řekla primátorka, která by chtěla v této funkci zůstat. Snadnému vyjednávání pomáhá i to, že ani po letošních komunálních volbách se síly v zastupitelstvu příliš nezměnily a všechny tři strany dosavadní koalice v zastupitelstvu zůstaly. Podle náměstka primátorky Tomáše Trtka (ANO) chce ANO oslovit i další strany a teprve pak se rozhodnout o konečné podobě koalice.

Podle Pfeffer Ferklové by sice bylo možné vytvořit většinu v zastupitelstvu spojením jen dvou stran, ANO ale dává přednost širší koalici s větší podporou v zastupitelstvu. Prioritně však chce navázat na dosavadní spolupráci s Karlovaráky a ODS, která letos kandidovala v koalici Spolu.

Komunální volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, získalo 14 mandátů v zastupitelstvu, které má 35 členů. Proti dosavadnímu stavu tak o dva mandáty posílilo. Druzí skončili Karlovaráci s pěti mandáty, ti naopak o tři mandáty oslabili. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele.

V dosavadní koalici byla zastoupena i ODS, která měla v zastupitelstvu zatím tři mandáty. Letos kandidovala ODS pod hlavičkou koalice Spolu, tedy s KDU-ČSL a TOP 09. V zastupitelstvu získala koalice Spolu čtyři mandáty.

ANO a Karlovaráci by vytvořili v zastupitelstvu většinu, seí Spolu by měla koalice pohodlnou většinu 23 hlasů.

Do zastupitelstva se ještě dostalo hnutí Karlovarská občanská alternativa (KOA) se čtyřmi zastupiteli. Piráti budou zastoupeni dvěma zastupiteli a STAN také dvěma.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/AndreaPfefferFerklova

Štítky ČR, volby, obce, Karlovy Vary, koalice, ANO 2011, Andrea Pfeffer Ferklová, komunální volby, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Karlových Varech začalo ANO jednat o koalici v městském zastupitelstvu  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.