Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: Ve Varech drtivě vítězí ANO. Do zastupitelstva by se dostalo sedm stran a hnutí

, aktualizováno 24. září 2022, 21:43

V Karlových Varech je sečteno 100 procent okrsků. Komunální volby vyhrálo ANO, získalo 14 mandátů v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druzí skončili Karlovaráci s pěti mandáty. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Čtvrté SPOLU má čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě KOA. Šestí jsou Piráti se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí STAN se dvěma zastupiteli.

Hnutí ANO se posílením v zastupitelstvu otevřela široká cesta k vyjednávání. "Ten náskok je poměrně značný a já jsem za to moc ráda," řekla jednička kandidátky ANO a dosavadní primátorka lázeňského města Andrea Pfeffer Ferklová. "V nejbližší době, možná už dneska, budeme postupně svolávat ostatní strany, které se dostaly do zastupitelstva, a budeme vést tato volební jednání a věřím, že se na nějaké koalici co nejdříve shodneme," řekla. Pořadí stran, které si k jednání bude ANO zvát, ale ještě bude řešit.

Hnutí ANO se daří také v senátních volbách. Po sečtení všech okrsků v obvodu Karlovy Vary vedla v prvním kolem senátních voleb Věra Procházková (ANO). Druhé místo držela Eva Chromcová (SPD) před Martinem Malečkem (VOK).

V roce 2018 vyhrálo v komunálních volbách ANO ziskem 23,85 procenta hlasů a 12 mandátů v 35členném zastupitelstvu. Za ním skončili Karlovaráci, kteří dostali 15,62 procenta hlasů a osm zastupitelů.

Na třetím místě skončila Karlovarská občanská alternativa s 11,36 procenty hlasů a pěti křesly v zastupitelstvu. Koalici vytvořilo ANO s Karlovaráky a ODS. V zastupitelstvu má pohodlnou většinu 23 hlasů. V čele města stojí od roku 2018 primátorka Andrea Pfeffer Ferklová z ANO 2011.

Obyvatelé Jenišova na Karlovarsku v místním referendu, které se konalo zároveň s komunálními volbami, odmítli stavbu větších bytových domů v obci. Referenda se zúčastnilo 57,27 procent zapsaných voličů, což znamená, že referendum je platné. Z odvolivších 83,37 procenta řeklo ne plánům na stavbu bytových domů v obci, která má vesnickou atmosféru a asi tisíc obyvatel, kteří žijí v naprosté většině v rodinných domech. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webových stránkách obce.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto ANO

Štítky volby, komunální volby, koalice Spolu, ANO, ČSSD, Piráti, lídr kandidátky, ANO 2011, Karlovy Vary, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí, Andrea Pfeffer Ferklová, Martin Maleček, Věra Procházková, Eva Chromcová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Ve Varech drtivě vítězí ANO. Do zastupitelstva by se dostalo sedm stran a hnutí  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.