Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jednání o koalici Karlovarského kraje opět nepřineslo výsledek

, aktualizováno 3. prosince 2020, 20:38

Jednání o vzniku nové koalice v Karlovarském kraji se nikam neposunula. Blok K5, tvořený ODS, KDU-ČSL a jednou zastupitelkou zvolenou za SNK1, po zvážení nabídky funkce hejtmana a jednoho radního zvýšil své požadavky o dalšího člena rady. Blok 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, VOK a SNK1 to ale podle svého představitele odmítl.

"Měli jsme dostat odpověď na naši nabídku, učiněnou před týdnem, která beze zbytku splňovala požadavek klubu K5 na pozici hejtmana a jednoho člena rady. Navrhli jsme na pozici hejtmanky Olgu Haľákovou z KDU-ČSL a souhlasili s nominací člena rady z K5. Byl nám však přednesen vystupňovaný požadavek na další placenou pozici - třetí místo v radě, popřípadě uvolněného zastupitele," popsal dnešní jednání lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA).

"Protože ze strany 21 je stále platná také původní nabídka na zastoupení K5 v krajské vládě prostřednictvím 1. náměstka hejtmana, jednoho člena rady a jednoho uvolněného zastupitele, navrhli jsme návrat jednání k tomuto formátu. Také tato nabídka byla znovu odmítnuta," dodal Kulhánek.

Klub K5 dnes k jednání uvedl, že v souladu se svým předešlým prohlášením nominoval na pozici hejtmanky paní Oľgu Halákovou.

"K5 vznesla požadavek, aby funkce hejtmana byla uvedena pozičně v koaliční smlouvě jako funkce náležející klubu K5, respektive koalici ODS/KDU-ČSL, a to bez jakýkoliv omezujících podmínek. Při zohlednění preference na personální obsazení/nominaci na hejtmanku to považujeme za logický postup," sdělil regionální manažer ODS Tomáš Grosser a pokračoval: "S ohledem na nevyjasněnou formulaci nabídky představené v pátek 27. 11. 2020, kdy byla nabídnuta K5 pozice hejtmana a jednoho radního, považuje K5 toto jako možnou dohodu k obsazení Rady kraje jako vrcholného orgánu. Jako nezbytné k přijetí této nabídky považujeme zachování již projednaných gescí pro K5, a to konkrétně kultura, doprava a životní prostředí. Jedna z těchto gescí by byla řízena a svěřena zástupci K5 v pozici uvolněného zastupitele. S ohledem na uvedené K5 vznesla požadavek na pozici uvolněného zastupitele. Pozice uvolněného zastupitele pro řízení svěřené gesce byla blokem 21 odmítnuta s tím, že pozice uvolněných zastupitelů je k jednání pouze směrem k členům bloku 21, nikoliv směrem k naší koalici K5."

Zástupci klubu K5 dále uvedli, že jsou přesvědčeni, že výše uvedené gesce svým širokým záběrem a již existující agendou krajského úřadu by měly být řízeny v rámci samosprávy příslušnou osobou zastoupenou ve vedení kraje, tedy minimálně členem rady. "I přes tento svůj neměnný a několikrát zveřejněný postoj se K5 rozhodla s cílem nalézt řešení situace přistoupit i na možnou variantou prostřednictvím uvolněného zastupitele," dodal regionální manažer ODS.

Dva měsíce po volbách je Karlovarský kraj jediný, který nemá zvolené vedení. Blok 21 zastupitelů původně nabídl koalici ODS a KDU-ČSL, ke které se přiklonila ještě jedna zastupitelka a které tedy disponuje pěti hlasy v 45členném zastupitelstvu, poměrné zastoupení v radě. Poté navýšil nabídku na místo třetího placeného zastupitele. Nakonec blok 21 nabídl pěti zastupitelům z tzv. klubu K5 i místo hejtmana, pokud by se jím stala Olga Haľáková z KDU-ČSL, a jedno další místo v radě.

ODS a KDU-ČSL krátce po volbách začala jednat o koalici s ANO, která volby vyhrála. Jenže koalici založené na půdorysu dosavadní krajské vlády s Piráty a Místními a s přispěním SNK1 se dojednat nepodařilo.

Protahování jednání tak může směřovat ke dvěma řešením jednání. Buď se podaří narušit dosavadní integritu bloku 21 zastupitelů a přetáhnout některé zastupitele do koalice složené z ANO a bloku K5, nebo zbývá varianta podpory SPD. Má čtyři hlasy, které by mohly rozhodnout, zatím ale zůstávala mimo jednání o koalici. Třetí možností jsou předčasné volby, pokud by do půl roku krajská vláda nevznikla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, volby, Karlovarský kraj, koalice, rada, ODS, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Petr Kulhánek, vláda, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednání o koalici Karlovarského kraje opět nepřineslo výsledek  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.