Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud obdržel žalobu na neplatnost hlasování v krajských volbách v Karlovarském kraji

Žalobu podal předseda Hnutí Zdraví sport a prosperita Petr Ajšman, který má pro své jednání řadu vysvětlení. Tím nejzásadnějším je podle jeho slov nedodržení zákona o doručení volebních lístků voličům.

„Máme zmapováno zhruba dvacet oblastí, kde nebyly vůbec doručeny volební lístky. Ze zákona vyplývá, že volební lístky musí mít volič ve schránce minimálně dva dny před začátkem voleb a my máme svědectví i poštovních doručovatelů, že volební lístky v některých částech měst a obcí nedoručovali,“ říká Petr Ajšman.

Ten zároveň poukazuje na fakt, že naprosto bezproblémově byly zásobeny volebními lístky všechny domovy důchodců a pobytová zařízení pro seniory. „A jsme přesvědčeni, že tady mělo 100 procent hlasů vítězné ANO, které tímto směrem směřovalo i svoji kampaň. Zároveň si myslíme, že volby by neměli rozhodovat senioři. Jenže situace ve společnosti je taková, že zejména mladí lidé, pokud nemají volební lístky ve schránce, volit nejdou,“ pokračuje dále autor žaloby s tím, že určité signály vypovídají o tom, že volební lístky nebyly distribuovány do míst, kde bydlí mladší lidé.

Další zásadním problémem je podle předsedy hnutí i situace kolem epidemie covid-19.

„Vzhledem k opatřením, omezením pohybu ve volebních místnostech, desinfekcím a dalším věcem neměli lidé, kteří si volební lístky vyzvedávali až ve volební místnosti, dostatek času pročíst si jmenné seznamy kandidátů, natož si je spojit s konkrétním volebním programem,“ doplňuje Petr Ajšman, který odmítá, že by žaloba byla reakcí na špatný volební výsledek svého hnutí.

Autor žaloby chce docílit opakování voleb v celém Karlovarském kraji. „Jsme přesvědčeni, že zákon byl porušen a jsme přesvědčeni i o tom, že jeho porušení mělo vliv na celkový výsledek voleb. Máme k dispozici řadu svědků a věříme, že nám dá soud za pravdu,“ dodal Petr Ajšman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky volby, žaloba, neplatnost hlasování. Karlovarký kraj, Karlovarský kraj, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud obdržel žalobu na neplatnost hlasování v krajských volbách v Karlovarském kraji  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.