Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Široká koalice v Karlovarském kraji nebude, nejasná situace trvá

Pokus o sestavení široké koalice v Karlovarském kraji nevyšel. I nadále se tak o sestavení většiny bude snažit na jedné straně ANO s ODS a KDU-ČSL a na straně druhé trojblok STAN, Piráti a část Volby pro kraj. O vytvoření široké dohody se včera pokusily hnutí Místní a SNK1 - Starostové našeho kraje.

"To, co my jsme nabízeli a v čem jsme my jako starostové viděli jakési řešení patové situace, neakceptovali ostatní. Musíme to respektovat. Já si myslím, že je to škoda. Zaznělo řada argumentů, proč by to fungovat nemělo, ale my jako starostové zvyklí pracovat pragmaticky na městech si myslíme, že by to naopak fungovat mohlo," řekl po jednání novinářům lídr kandidátky hnutí Místní Patrik Pizinger.

Podotkl, že nyní je opět míč na straně dvou vítězů voleb, to znamená ANO a STAN a jejich partnerů. Místní a SNK1 se teprve dohodnou, zda přehodnotí svůj dosavadní postoj, na jehož základě s nepřiklánějí ani k jedné straně.

Náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje a krajská šéfka ANO Jana Mračková Vildumetzová řekla, že podle nedávno podepsané dohody s ODS a KDU-ČSL a dvěma zastupiteli zvolenými za VOK disponuje nyní tento blok 19 hlasy. "My budeme jednat s dalšími subjekty a znovu je oslovíme, protože to číslo, aby se mohla vytvořit koalice, už není velké," řekla Vildumetzová.

Nevyloučila ani jednání s SPD, se kterou odmítají jednat jak STAN, tak i Piráti. Podle Mračkové Vildumetzové nebude chtít ANO při jednáních s ostatními stranami většinu v radě. Krajské zastupitelstvo má 45 členů.

Podle předsedy ODS v Karlovarském kraji Jiřího Vaněčka se ODS s KDU-ČSL bude snažit společně s ANO vytvořit standardní koalici, protože v široké koalici by menší strany neměly šanci prosadit své cíle.

V Karlovarském kraji vyhrálo v krajských volbách hnutí ANO, které získalo 13 mandátů. Druhé hnutí STAN získalo osm mandátů, Piráti šest. ODS+KDU-ČSL, SPD a Místní mají po čtyřech mandátech, VOK a SNK1 mají po třech mandátech.

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky ČR, volby, Karlovarský kraj, koalice, Starostové a nezávislí, ANO 2011, ODS, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, Jana Mračková Vildumetzová, Svoboda a přímá demokracie, Patrik Pizinger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Široká koalice v Karlovarském kraji nebude, nejasná situace trvá  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.