Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Povolební vyjednávání pokračují, Místní chtějí do opozice, Starostové vyčkávají

V Karlovarském kraji vznikl trojblok složený ze STAN, Pirátů a Volby pro kraj, který se snaží vyšachovat z vládnoucí koalice vítězné ANO. To je spojeno s ODS a chce pokračovat v koalici, která vládla kraji uplynulé čtyři roky. Oba bloky mají sedmnáct mandátů. S SPD nikdo do koalice nechce.

„Hnutí ANO navrhlo koaliční půdorys, který nebyl Místními (HNHRM) přijat. Toto rozhodnutí respektujeme, i když nás velmi mrzí. Sluší se HNHRM každopádně poděkovat za čtyři roky dobré spolupráce v Radě našeho kraje i za odvedenou práci. Oslovili jsme k jednání Volbu pro kraj a Piráty,“ sdělila Jana Mračková Vildumetzová, krajská předsedkyně ANO, která vede povolební vyjednávání.

Nabídku k jednání potvrdili jak Piráti, tak Volba pro kraj. Piráti si navíc zvolili nového šéfa vyjednávacího týmu, kterým se stal Vojtěch Franta. Mluvčí Pirátů Jindřich Čermák k povolebnímu průběhu řekl: „Dostali jsme nabídku k jednání a určitě si vítěze voleb vyslechneme. Je ale velmi nepravděpodobné, že bychom se na koalici s hnutím ANO dohodli.  To bychom si totiž před našimi voliči neobhájili.“

Lídr Volby pro kraj Josef März byl ve svém vyjádření o něco opatrnější. „Jsme ochotni jednat se všemi a ANO projevilo zájem o setkání. Sejdeme se a uvidíme. Určitě to ale neznamená, že se domluvíme a už vůbec ne, že o tom budu rozhodovat já. Vůbec nevíme, co nás čeká, vyslechneme si nabídku, projednáme ji v širším spektru a uvidíme. Každopádně ale v tuto chvíli neopouštíme trojblok se STAN a Piráty,“ sdělil Josef März.

Jednání vede i lídr STAN Petr Kulhánek, který chce sestavit koalici bez hnutí ANO. Problém je ale v tom, že hnutí Místní (HNHMR) ohlásilo odchod do opozice, čímž se STAN manévrovací prostor výrazně zmenšil.

„Místní vydali dnes prohlášení, že odchází do opozice. I přesto jsem požádal o setkání s celým jejich týmem, abychom mohli dále diskutovat,“ sdělil Petr Kulhánek.

Právě Místní, kteří drží důležité čtyři mandáty, ale dnes ohlásili, že odstupují od všech povolebních vyjednávání a odcházející do opozice. „Místní hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (Místní) odstupuje z povolebních vyjednávání s ostatními politickými subjekty v zastupitelstvu Karlovarského kraje. Je připraveno plnit roli konstruktivní opozice. Rozhodli o tom zástupci hnutí na svém jednání v pondělí 5. října. Jednání jsou bohužel ze strany ostatních politických subjektů vedena neseriózním způsobem a v atmosféře, která nemůže přinést uspokojivý výsledek. Nechceme se stát nástrojem politikaření parlamentních stran,“ stojí mimo jiné v prohlášení hnutí Místní (HNHRM), které zveřejnil lídr Patrik Pizinger.

Ve hře jsou tak ještě tři mandáty SNK Starostové, kteří se ale do žádné koalice rovněž příliš nehrnou. „Ctíme to, že vítězný subjekt by se měl pokusit sestavit koalici, proto jsme se nebránili, a nebráníme, dalším jednáním nejen se současnou koalicí, ale napříč celým spektrem. Víme, že pokud chceme „něco dokázat“, půjde to z opozice těžko, za každou cenu se ale do koalice nehrneme. Má-li koalice fungovat, nemůže být spíchnuta během pár dní, chce to čas. A my se nenecháme tlačit do rozhodnutí. Víme, proč jsme se dali dohromady, proč jsme nekandidovali pod jinou stranou ani v koalici. A také víme, že bychom to neměli být my, na koho bude házena odpovědnost za sestavení koalice. Nebudeme jazýčkem na vahách a nenecháme se vydírat nesmiřitelnými tábory. Nemáme to být my, na kom leží odpovědnost za sestavení krajské vlády. Proto nám dejte čas. Možná mezitím dojde k dohodě bez nás, ale o tom je politika,“ uvádí Starostové ve svém prohlášení.

Pouze jedno setkání absolvovali zatím zástupci ODS. Ti drží čtyři mandáty.

„Jednali jsme zatím pouze s vítězem voleb. Nicméně v tuto chvíli je jasné, že se nikomu nepodařilo sestavit vládnoucí koalici. Proto by bylo dobré, kdyby vychladly hlavy a začalo se jednat znovu,“ dodal k povolebním jednání Jiří Vaněček, člen vyjednávacího týmu ODS.

Posledním zvoleným subjektem je SPD se čtyřmi mandáty. Ani jeden z obou táborů ale nemá zájem být v koalici s poslanci této politické strany.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, koalice, Starostové a nezávislí, ANO 2011, Česká pirátská strana, ODS, Svoboda a přímá demokracie, Josef März, Petr Kulhánek, Jana Mračková Vildumetzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Povolební vyjednávání pokračují, Místní chtějí do opozice, Starostové vyčkávají  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.