Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Vodáci se na Ohři převrátili, pak odpluli. Telefon jednoho z nich na místo zavolal hasiče

Operační středisko hasičů přijalo ve středu vpodvečer automatické hlášení telefonu, že jeho majitel má potíže. Při pokusu o zpětné volání nikdo nereagoval. Hasiči se tedy vydali na místo a nakonec zjistili, že šlo o dva vodáky, kteří se na řece převrátili, ale nakonec pluli dál a na telefonu si nevšimli, že odeslal hlášení.

Oznámení přišlo z místa poblíž Velichova na Karlovarsku. „Vyhledat oznamovatele vyjely tři jednotky hasičů a také hlídka policie. Na souřadnicích z tísňového oznámení se nikdo nenacházel,“ uvedl mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

Od místních obyvatel se záchranáři dozvěděli, že uvedeném čase, kdy přišlo tísňové oznámení, se na tomto místě převrátila na řece Ohři loď se dvěma vodáky. Jenže ti následně otočili loď, posbírali své věci a odpluli dál po proudu řeky. „Hasiči dvojici nalezli v kempu po proudu, vodáci potvrdili, co se na řece stalo a zkontrolovali telefon, který měli ve vodáckém vaku. Ten po převrácení lodi a tím i vaku vyhodnotil situaci jako nehodu a vyslal signál,“ dodal mluvčí.

Vodáci během své vlastní záchrany v řece neslyšeli zpětné volání a ani nevěděli, že jim telefon sám volal pomoc. „Protože vodáci nic dalšího nepotřebovali, vrátili se hasiči zpět na své základny,“ uvedl Kasal.

Podle něj automatické akce z telefonů či z osobních vozidel přicházejí na operační středisko hasičů prakticky denně. „Hasiči na ně vždy reagují. Kromě vyslání jednotek na místo se vždy ověřuje zpětným voláním, zda se skutečně jedná o krizovou situaci. Pokud k vyslání tísňového signálu dojde omylem, což se může stát, je dobré reagovat na zpětné volání z operačního střediska, nebo i rovnou kontaktovat hasiče například na tísňovou linku s tím, že se jedná o omyl a nikdo pomoc nepotřebuje,“ vysvětlil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KVK

Štítky hasiči, vodáci, nehoda, iphone, výjezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci se na Ohři převrátili, pak odpluli. Telefon jednoho z nich na místo zavolal hasiče  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.