Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nejvyšší soud přezkoumá osmiletý trest za přípravu vraždy karlovarské makléřky

Nejvyšší soud přezkoumá verdikt nad Giou Danielou Veselou, která si má odpykat osm let ve vězení za přípravu zištné vraždy karlovarské makléřky. Veselá podala dovolání, Nejvyšší soud spis převzal v polovině července, vyplývá to z justiční databáze. Rozhodnutí lze s ohledem na průměrnou délku řízení v trestním kolegiu očekávat za několik týdnů až měsíců.

Veselá podle obžaloby na vraždu zjednala recidivistu, který v 90. letech minulého století zosnoval vraždu manželky Ivana Jonáka, tehdejšího majitele pražského podniku Discoland Sylvie. Recidivista ale vše oznámil policii a proti Veselé svědčil.

Plzeňský krajský soud ženu potrestal třemi roky vězení s podmínečným odkladem na pět let. Poukazoval mimo jiné na údajnou naivitu Veselé. Vrchní soud v Praze však verdikt označil za nepřiměřeně mírný a zpřísnil jej na osm let nepodmíněně. „Za přípravu vraždy není v žádném případě možné uložit trest odnětí svobody podmíněně odložený, i kdyby ta dotyčná osoba byla do té doby svatá," uvedl v dubnu předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Vydírat, zabít a zalít do betonu

Veselá se loni v květnu snažila v Karlových Varech přesvědčit k vraždě padesátileté makléřky muže, který byl v minulosti odsouzen nejprve k 15 letům vězení za zosnování vraždy Jonákové a později na 10,5 roku za loupežné přepadení v Brně. Poskytla mu o makléřce informace včetně toho, že má na účtech přes deset milionů korun, a žádala ho, aby makléřku ještě před vraždou donutil převést tyto peníze pod hrozbou, že zabije jejího syna. Muže také instruovala ohledně toho, jak vraždu správně provést. Podle spisu po něm chtěla, aby tělo mrtvé ženy zalil do betonu a hodit do jezera. Kladla také důraz na to, aby zlikvidoval makléřky mobil a nenechal po sobě žádné stopy. Muži za to údajně slíbila 60 procent získaných peněz. 

Veselá vinu popírala. Tvrdila, že muž za ní stále jezdil a obtěžoval ji. Údajně po Veselé chtěl, aby mu vyprávěla o přípravě vraždy či o likvidaci těla, protože ho mluvení o násilí vzrušuje. „Nejsem typ člověka, který by dokázal zabít. Byly to jen hloupé, nechutné věci. Bála jsem se ho. Takovému člověku neřeknete ne, snažíte se udělat, co chce, a doufáte, že spolu budete zadobře," řekla Veselá před krajským soudem v Plzni. Přiznala, že makléřku nemá ráda, nikdy by ale po nikom nechtěla její vraždu.

Sama makléřka dříve u krajského soudu vypověděla, že si s Veselou bývaly blízké. Později mezi nimi vznikly spory kvůli tomu, že Veselá neplatila dohodnutý nájem. Přesto pro ni bylo šokem, když se z trestního spisu dozvěděla, že ji Veselá chtěla nechat zavraždit. Podle makléřky je žena chorobná lhářka, která umí zmanipulovat lidi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ministerstvo spravedlnosti ČR

Štítky soud, karlovarská makléřka, Nejvyšší soud, nájemná vražda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší soud přezkoumá osmiletý trest za přípravu vraždy karlovarské makléřky  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.