Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Uprchlíci z Ukrajiny najdou zázemí v KV Areně

Karlovarský kraj připravuje na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny asistenční centrum. Zázemí by mohlo najít v karlovarské KV Areně, jeho chod by měli zajišťovat hasiči, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Fungovat by mělo od úterý. Kraj koordinuje také pomoc měst, neziskových organizací i jednotlivců. Do kraje o víkendu dorazilo několik prvních rodin uprchlíků, v příštích dnech mají dorazit další. Kraj pro ně připravuje ubytování. Lidé v Karlovarském kraji vyjadřují odpor vůči ruské invazi na Ukrajině.

„Celý víkend jsme připravovali v rámci našeho krizového štábu opatření, které vedou jednak ke zmapování dostupné ubytovací kapacity, jednak koordinace v humanitární pomoci a jednak ke zřízení krajského asistenčního centa, který by měl být vstupním uzlem do regionu. Když přijedou uprchlíci, tak tam budou odbaveni po všech stránkách, co se týče všech registrací, povolení či zdravotního pojištění,“ řekl Kulhánek. Krajské asistenční centrum by mělo fungovat v prostorech KV Areny od úterý. K dispozici tam budou i překladatelé. Zřízena bude také telefonní linka v ukrajinštině.

Do kraje o víkendu dorazilo několik prvních rodin. První Ukrajince již přijali třeba v Karlových Varech, Sokolově či v Chebu. Jsou ubytovaní hlavně v městských bytech. Pro další uprchlíky je zatím připraveno zhruba 2000 ubytovacích kapacit. "Do úterý nám mají starostové dát vědět své kapacity v rámci měst a obcí. Zároveň jsem o víkendu požádal Asociaci hotelů a restaurací, aby nám zmapovala situaci. Myslím si, že číslo bude výrazně vyšší, možná 3500. Zatím je to kapacita dostatečná," uvedl Kulhánek.

Města v kraji také zřizují sběrná místa pro materiální pomoc pro Ukrajinu. Karlovy Vary koordinují pomoc s místní neziskovou organizací Nádech. V Sokolově sbírají potřebné věci v objektu Chráněných dílen v ulici Gagarinova. Lidé mohou nosit oblečení, trvanlivé potraviny, mycí prostředky, spacáky či matrace. V kraji se do pomoci Ukrajincům zapojila také potravinová banka.

Kromě materiální pomoci odsouhlasili zastupitelé měst i kraj také finanční prostředky pro humanitární účely. Sokolov a krajské město poskytne jeden milion korun. Kraj také rozhodl o uvolnění pěti milionů korun pro Ukrajinu, z toho dva miliony korun mají jít na humanitární účely a tři miliony korun přímo pro velvyslanectví Ukrajiny na aktuální potřeby.

Lidé v kraji vyjadřují odpor vůči ruské invazi na Ukrajině. V Karlových Varech vylepují plakáty s nápisy Zastavte Putina! a Zastavte válku!, cedule proti útokům visí i na mostech u příjezdových cest. V centru krajského města někteří provozovatelé vyvěšují na své obchody české vlajky, aby nevzbuzovali dojem ruského obchodu. Na generálním konzulátu Ruska v Karlových Varech je vyvěšena informace, že od pondělí dne neposkytuje konzulární služby.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KV Arena

Štítky Karlovy Vary, Ukrajiny, Válka, Pomoc, Uprchlíci, Ukrajina, Karlovarský kraj, KV Arena, uprchlík, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Sokolov, Vladimir Vladimirovič Putin, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci z Ukrajiny najdou zázemí v KV Areně  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.