Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Arogance a absence slušnosti. Projevem Babiš naznačil, jaké hodnoty by přinesl do prezidentského úřadu

Nikdo zřejmě nečekal, že prezidentská kampaň Andreje Babiše bude ve druhém kole prezidentských voleb prototypem míru a pokoje. Nikdo asi ale také nepočítal s tím, jak ostře se do svého protivníka Petra Pavla opře už při svém proslovu, který pronesl ve chvíli, kdy se ještě sčítaly poslední hlasy prvního kola. Přirovnání Pavla k Putinovi a oznámení, že se chystá velké spiknutí, jasně naznačují, že následující dva týdny musíme být připraveni opravdu na všechno.

Slyšeli jsme to všichni. „Nový“ Babiš se nám hned v úvodu kampaně do druhého kola prezidentských voleb představil takový, jaký doopravdy je – bezostyšný populista, který se při své cestě za vítězstvím neštítí opravdu ničeho. Od první minuty svého projevu, který pronesl ve svém štábu na pražském Chodově, se svými jedovatými slovy na adresu ostatních kandidátů, politiků i novinářů snažil rozdělovat společnost. Babiš celé zemi poměrně otevřeně ukázal, jak by se choval jako „svrchovaný“ prezident, jak o sobě mimo jiné řekl v poslední (a v jeho případě jediné) společné televizní debatě, které se zúčastnil. A podle toho, jak vypadalo jeho vystoupení, by to tedy opravdu nebylo nic hezkého.

Před volbami Babiš prohlašoval, že už teď bude jiný než doposud a že zahodí svůj útočný styl. Od samého začátku druhého kola, do nějž se spolu s Petrem Pavlem dostal, ale udělal přesný opak. Navíc svou rétoriku ještě více přiostřil. Svou ostrou řeč navíc opatřil dezinformacemi, hodnými ruské propagandy. Veřejně prezentovat jakási naprosto nepodložená a zřejmě zcela smyšlená tvrzení, že se na něj chystá spiknutí, které jej má zdiskreditovat a poškodit, by si přinejmenším zasluhovalo řádného vysvětlení. Toho jsme se ale od Andreje Babiše nedočkali. Navíc na otázku jednoho z novinářů, který se jej zeptal na podrobnosti tohoto avizovaného „spiknutí“, odpověděl zcela očekávaně a po babišovsku – odvedl pozornost na jiné téma.

Dalším bodem jeho řeči, který bývalý premiér neustále opakoval dokola, jako by to bylo nějaké zaklínadlo na potenciální voliče, bylo tvrzení, že Petr Pavel je kandidátem vládních stran. To je samozřejmě nesmysl. Sám Pavel to opakovaně vyvrací a potvrdil to i premiér Petr Fiala, který pouze vyjádřil Pavlovi svou podporu. Ostatně, stejně jako to udělali další kandidáti, kteří se do druhého kola nedostali.

Nicméně na vymýšlení a překrucování reality jsme od Babiše zvyklí. Dnes však do hry přišel s ještě větším kalibrem, když přirovnal Petra Pavla k člověku, který vede barbarskou válku proti svrchovanému národu, při níž umírají desítky tisíc civilistů a vojáků. Ve svém projevu totiž Pavla přirovnal k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. A to je ukázka toho, jakou hranici je Andrej Babiš schopen překročit, aby dosáhl svých cílů. A co hůř, takový člověk se nyní může reálně stát naším prezidentem.

Andrej Babiš ukázal, že je velkým a hmatatelným nebezpečím pro demokracii v Česku. Je to člověk, který dnes opakovaně potvrdil, že naprosto pohrdá hodnotami jako slušnost, pravda a pokora. Viděli jsme někoho, pro nějž je prezidentský úřad, který v minulosti patřil osobnosti, jako byl Václav Havel, jen dalším prostředkem k prosazení svých vlastních cílů a zájmů, a především k splnění jeho snu o moci. Viděli jsme autoritářského manažera, který by stát řídil jako firmu – firmu, kde se ho každý bude bát a kde pro slušnost nebude místo.

Andrej Babiš také jasně ukázal, jak budou vypadat následující dva týdny do druhého kola prezidentských voleb. Je tedy potřeba se připravit na něco, co jsme možná doposud na české politické scéně neviděli. Je také nutné, aby se všichni slušní obyvatelé této země obrnili a nenechali si během těchto čtrnácti dnů vzít iluze o něčem tak důležitém, jako je právní stát a demokracie. Právě naopak. Zrovna teď je potřeba vyrazit do boje s hrubostí a agresivitou. Protože pravda a láska nakonec zvítězí.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky komentář, prezidentské volby, volby, andrej babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

21.1.23 na YT U rádiu Martina Kociánová 3 minuty o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech... Budeme volit obchodníka, nebo pávka kterého mafie tlačí na hrad ? Mafie lichvářských všudezdejších válečníků, zbrojařů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, pasáků, vexláků, lhářů, podvodníků, falešných studentů falešných práv kteří všude sedí na místech kudy tečou peníze, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Mafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy... Filmy Příběh Kmotra Mrázek, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, vše o mafii. Hlava 22, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vlk z Wall Streetu, Erin Brockovich, Kmotr, Četa, Forest Gump, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska...g

Neděle, 22. ledna 2023, 18:55Odpovědět

KOMENTÁŘ: Arogance a absence slušnosti. Projevem Babiš naznačil, jaké hodnoty by přinesl do prezidentského úřadu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.