Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Počet nakažených lidí na Chebsku stále roste, hejtman žádá ministra o plošné testování obyvatel celého okresu

Padesát osm procent všech případů nákazy COVID-19 v Karlovarském kraji je evidováno na Chebsku. Situaci se tady stále nepodařilo zklidnit a počty každodenních nárůstů jsou v kraji nejvyšší. Hejtman Petr Kubis se proto obrací na ministra zdravotnictví i jeho náměstka s žádostí o zařazení regionu do plošného testování.

Žádost a zařazení okresu Cheb do plošného testování populace na koronavis odeslal hejtman Karlovarského kraje ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi i jeho náměstkovi Romanu Prymulovi. Podle posledních dat krajské hygienické stanice patří právě Chebsko se 143 pozitivními pacienty k nejpostiženějším okresům.

„V Karlovarském kraji máme velké rozdíly mezi počty nakažených koronavirem v jednotlivých okresech. Z celkového počtu 248 pozitivních případů, které jsme ke včerejšímu datu evidovali, pochází 58 procent z Chebska.  Z tohoto důvodu jsme proto požádali o to, aby okres Cheb, respektive jeho občané, byli zařazeni do plošného testování. Jen tak zjistíme skutečný stav nemocnosti v populaci a budeme moci přijmout další opatření, která zabrání šíření nákazy,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Vyšší procento pozitivních pacientů je přisuzováno zejména příhraniční poloze okresu. V  Německu se onemocnění COVID-19 šířilo velice rychle a sousední spolková země Bavorsko patří vůbec k nejpostiženějším v celé zemi.

„Bohužel se nám nákaza dostala již mezi pacienty a zdravotnický personál léčeben dlouhodobě nemocných, zrovna tak mezi personál spádové nemocnice Cheb, což způsobuje řadu komplikací zejména v provozu zdravotnických zařízení. Poslední dny pak sledujeme stoupající tendenci pozitivních případů. Jsme proto připraveni poskytnout ministerstvu zdravotnictví maximální součinnost tak, aby plošné testování mohlo začít i u nás, a to co nejrychleji,“ dodal hejtman.

Zařazení do plošného testování je pro občany vybraných oblastí dobrovolné. K odběrům se využívají v první fázi takzvané rychlotesty s odběrem krve.

„Kdybych mohl, určitě bych se testovat nechal. Docela by mě zajímalo, jestli jsem třeba nemoc neprodělal bez příznaků,“ uvedl Josef Karlík žijící na Chebsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Chebsko, testování, ministr, hejtman, okres Cheb, Karlovarský kraj, COVID-19, infekční onemocnění, Petr Kubis, pacient, Cheb, Adam Vojtěch, Roman Prymula, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených lidí na Chebsku stále roste, hejtman žádá ministra o plošné testování obyvatel celého okresu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.