Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Heliport v karlovarské nemocnici čeká rekonstrukce za 24 milionů korun

Krajská nemocnice v Karlových Varech chystá rekonstrukci heliportu za 24 milionů korun. Cílem projektu je zlepšit dostupnost akutní péče a zajistit provoz heliportu v souladu s legislativními požadavky. Díky modernizaci se bude moci využívat heliport i v noci. Dosud byli kriticky ohrožení pacienti v noci transportováni pouze pozemní cestou. Finanční krytí projektu dnes schválili karlovarští krajští zastupitelé. Karlovarský kraj je vlastníkem karlovarské nemocnice. 

"Stávající heliport v Karlovarské krajské nemocnici musí odpovídat platným legislativním požadavkům, zpřísňují se předpisy zejména co se týče protipožární ochrany, a my na to musíme reagovat. Proto se připravuje rekonstrukce s tím, že stát avizuje, že na tyto projekty bude vypsán dotační program," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Na záměr už má krajská nemocnice zpracovanou projektovou dokumentaci včetně stavebního povolení. Náklady jsou 24 milionů korun. Žádat chce o evropskou dotaci z programu IROP. Výše dotace není podle hejtmana zatím známá. Rekonstrukce je naplánovaná na příští rok.

Stavební práce mají spočívat v úpravě denního značení heliportu včetně instalace světelných návěstidel, doplnění bezpečnostního zařízení, úpravě směrů pro přistání a vzlety či posílení hasicího systému. Úpravy jsou vyvolány legislativní změnou a jejich realizace je podmínkou pro další bezpečné provozování heliportu pro záchranné složky, uvedl na jednání zastupitelstva ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Josef März.

Zlepšit obslužnost v Karlovarském kraji má také stavba základny letecké záchranné služby, která se chystá na karlovarském letišti. Od poloviny příštího roku by měl v kraji začít zkušební provoz letecké služby, který bude zajišťovat armáda. S plným provozem včetně dokončení stavby základny se počítá v roce 2028 s platností nové státní koncepce letecké záchranné služby.

O vybudování heliportu usiluje v Karlovarském kraji také nemocnice v Sokolově. Tam dosud chybí, záchranáři využívají dočasnou plochu v rekreačním areálu Bohemia. Vedení města chce vybudování heliportu spojit se stavbou urgentního příjmu, který je naplánovaný na příští rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky vrtulník LZS, heliport, Karlovarské nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Heliport v karlovarské nemocnici čeká rekonstrukce za 24 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.