Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výpověď z přesčasů dalo 24 lékařů v Karlovarské krajské nemocnici. Hrozí částečné omezení péče

Dvě desítky lékařů Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a v Chebu, zřejmě nebudou sloužit v prosinci přesčasy. Mohlo by to znamenat částečné omezení péče na některých odděleních. V případě, že se situace nevyřeší, musela by nemocnice zavést směnný provoz. Vedení nemocnice s lékaři i odbory o situaci jedná, jejich rozhodnutí respektuje.

"Ta výpověď je platná od prosince, to znamená, že s příslušnými oddělenými průběžně řešíme provoz v prosinci tak, abychom ho zachovali v ideálním případě. Samozřejmě na těch odděleních může dojít k nějakému omezení, protože lékaři standardně přesčasovou práci překračují," řekl ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Josef März.

V karlovarské nemocnici podali výpověď z přesčasů zdravotníci dětského oddělení, v Chebu chirurgie a interny. Celkem jde o 24 lékařů, což je zhruba deset procent doktorů krajské nemocnice. Týká se to zejména těch oddělení, kde není personální situace zcela zajištěná, a tak lékaři musí sloužit stovky hodin přesčasů navíc. Výjimkou není na jednoho lékaře ani 800 hodin přesčasů za rok. Lékařský ředitel podotýká, že jsou přesčasy dobrovolné. "Nikdo u nás nenutí lékaře sloužit toto penzum služeb. Budou mít tolik přesčasové práce, ke které budou svolní, přičemž sami by měli ctít své limity. Chápu, že každého se únava dotýká jinak," uvedl.

Jeden z mladých lékařů karlovarské nemocnice, který si nepřál být jmenován, má za rok až 1000 hodin přesčasů. Zvládnout se to v mladém věku podle něj dá, není to ale udržitelné. "Každý má tu hranici nastavenou jinde, ale pro mě osobně to není systém, ve kterém bych byl schopen já se svým nastavením fyzickým i psychickým fungovat do důchodu," řekl lékař.

Lékaři podle předsedy Lékařského odborového klubu karlovarské nemocnice Martina Beránka nedělají přesčasy čistě na dobrovolné bázi. "Důvody, proč lékaři dělají přesčasy, jsou dvojí. Za prvé mají nějaký životní standard, a za druhé musí, protože ten provoz musí být zajištěn. Pravda je, že lékaři se nechtějí vzdát přesčasů, a to právě proto, že by šli s platovým ohodnocením výrazně dolů, je to 50 procent jejich příjmu," řekl Martin Beránek.

V Česku vypovědělo podle Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) dobrovolnou přesčasovou práci na prosinec přes 5000 lékařů. Jde podle nich o reakci na novelu zákoníku práce a dlouhodobé neplnění platových požadavků. Novela zdvojnásobila roční objem dobrovolných přesčasů zdravotníků až na 832 hodin ročně a zakazuje dosud tolerované 24hodinové směny. Lékaři odvolání protestu podmínili splněním svých požadavků, mezi které patří návrat přesčasové práce maximálně na 416 hodin za rok, zachování 24hodinových směn a zvýšení základní mzdy bez služeb a odměn na 1,5- až trojnásobek průměrné mzdy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky výpověď z přesčasů, lékaři, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výpověď z přesčasů dalo 24 lékařů v Karlovarské krajské nemocnici. Hrozí částečné omezení péče  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.