Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V kraji zemřel první nakažený člověk, jeden pacient se vyléčil, nemocných je 94

Testováno bylo 799 osob. Nejhorší situace je na Chebsku, kde se navíc v nemocnici prokázalo onemocnění CODVID-19 u pěti zaměstnanců. V nemocnici se starali před časem o pacienty, u kterých se později nákaza potvrdila. Hejtman vyzývá ke zvýšení počtu testovaných.

První obětí nákazy koronavirem v Karlovarském kraji je dvaaosmdesátiletý muž z Chebska, který měl i jiné zdravotní komplikace. „Naopak prvním vyléčeným je sedmadvacetiletý muž z Karlovarska,“ uvedla mluvčí karlovarské hygienické stanice Michaela Zajíčková.

Nakažených v kraji je 94, což je číslo udávané ministerstvem zdravotnictví, které eviduje počty nakažených podle adresy trvalého pobytu. To znamená, že v tomto čísle mohou být i lidé, kteří v kraji fakticky nežijí. „Dnes odpoledne v 17 hodin jsme evidovali 86 nakažených přímo z kraje,“ dodala mluvčí hygieny.

Na Chebsku je 53 pozitivních pacientů, v Karlových Varech 25 a v Sokolově 8. V Chebu byla dnes prokázána nákaza i u pěti zdravotníků z chebské nemocnice. „Ne u všech zdravotníků, kteří mají pozitivní testy, je ale jasná souvislost s péčí o pacienty,“ sdělil mluvčí Karlovarské krajské nemocnice  Vladislav Podracký a doplnil: „V minulém týdnu se nemocnice setkala se čtyřmi pacienty s COVID-19 hospitalizovanými na interním oddělení. Vzhledem k tomu, že se na pozitivitu pacientů přišlo až s časovým odstupem, byla v první fázi plošně testována většina zaměstnanců interního a ARO oddělení. Tedy celkem 70 zaměstnanců.“

Testy následně odhalily, že pět lidí má onemocnění COVID-19. Jeden zaměstnanec interního oddělení chebské nemocnice se nakazil přenosem v rodině a zřejmě pak nakazil dalšího pracovníka ve směně. Všichni pozitivně testovaní jsou v domácí karanténě.

"Výsledky testování jsou pro nás přínosem ve dvou ohledech. Jednak jsme si potvrdili, že fungují používané ochranné prostředky, a zároveň, že jsou funkční i nastavené mechanismy postupu v případě výskytu infekce v provozech nemocnice," doplnil mluvčí nemocnice.

I když se na interním oddělení musely provést přesuny zdravotnického personálu, podle Podrackého se zatím nemusel provoz oddělení omezovat.

Krajská nemocnice, chystá v Karlových Varech i Chebu další preventivní opatření, ať už to jsou opakovaná školení personálu v používání osobních ochranných prostředků nebo izolace a testování podezřelých pacientů, zejména pacientů přijímaných k intenzivní péči.

Zároveň v Chebu pokračuje rekonstrukce JIP-ARO pro vyčlenění prostor pro pacienty s onemocněním COVID-19.

Karlovarský kraj zároveň obdržel další testovací sady a hejtman Petr Kubis žádá obyvatele k zodpovědnému přístupu. "Pokud má někdo příznaky nemoci, nebo se setkal s někým nakaženým nebo umístěným do karantény, neměl by otálet a kontaktovat svého praktického lékaře, který rozhodne o případném provedení testu," sdělil Petr Kubis.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, koronavirus, Karlovarský kraj, pacient, nemoc, okres Cheb, Cheb, Krajská hygienická stanice, Petr Kubis, Karlovy Vary, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji zemřel první nakažený člověk, jeden pacient se vyléčil, nemocných je 94  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.