Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovarská nemocnice má pracoviště pro přípravu cytostatik na léčbu nádorů

Nemocnice v Karlových Varech otevřela nové oddělení pro přípravu cytostatických léčiv, která se používají při léčbě nádorových onemocnění. Specializované pracoviště je jediné v Karlovarském kraji. Jeho vybudování přišlo na více než deset milionů korun a většinu nákladů hradila nemocnice z vlastních peněz, informoval provozně technický ředitel Martin Čvančara.

Přípravu i distribuci cytostatických léčiv, které se využívají k chemoterapii, zajišťuje tým nemocniční lékárny. Preparáty obsahují látky s potenciálně nebezpečnými vlastnostmi, proto je dlouhodobá práce s nimi spojena s rizikem a projevem jejich karcinogenních účinků. Z tohoto důvodu se připravují ve speciálních prostorech v izolátorovém boxu. Personál pracuje ve speciálních sterilních oblecích.

„Nově vybudované pracoviště zajistí výraznou ochranu personálu podávajícímu tuto léčbu, protože zdravotní sestry dostanou z lékárny už připravenou infuzi nebo stříkačku s bolusem, a omezí se tak manipulace s cytostatikem na oddělení," řekla vedoucí lékárnice karlovarské nemocnice Iva Tomisová. Zároveň je zajištěná také vyšší bezpečnost léčby pro pacienty.

Nové oddělení vzniklo přestavbou prostor v pavilonu D, kde je zázemí ústavní části lékárny. Stavební úpravy si vyžádaly devět milionů korun. Izolátorový box koupila nemocnice za zhruba 1,5 milionu korun. Získala na něj dotaci z Karlovarského kraje.

Centrální ředění cytostatik je aktuálně ve zkušebním provozu. Pro jejich distribuci nemocnice ještě pořídí speciálně upravený klimatizovaný přepravní vůz se stálou teplotou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Karlovy Vary

Štítky ČR, nemocnice, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarská nemocnice má pracoviště pro přípravu cytostatik na léčbu nádorů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.