Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nakažených v kraji je 42, nejvíce v okrese Cheb, nejméně na Sokolovsku

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis přivítal dnešní opatření vlády ohledně pendlerů. Karlovy Vary zavádí od středy prázdninový režim v autobusech městské hromadné dopravy.

Celkem 42 případů nákazy koronavirem evidují hygienici v Karlovarském kraji. Od včerejšího dne se opět jedná pouze o dva nové případy. „Co se týká jednotlivých okresů, tak v okrese Cheb je 24 nakažených, v okrese Karlovy Vary 13 a v okrese Sokolov máme 5 pacientů,“ uvedla mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková. Nejmladším nakaženým je šestiměsíční chlapec, nejstarším osmaosmdesátiletý muž. V karanténě zůstává osmatřicet osob a testování podstoupilo 424 osob.

Vláda odpoledne zveřejnila nová opatření pro pendlery. Ti mohou odjet do ciziny, ale pokud se vrátí, musí do karantény. Vláda jim proto doporučuje, aby v Německu nebo Rakousku zůstali dva až tři týdny. Toto rozhodnutí přivítal hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis, který sdělil:  "Je to kompromisní řešení, které považujeme za vhodné, omezí se tak riziko šíření nákazy koronavirem, ale pendleři budou mít dále možnost pracovat v SRN a zajistit své rodiny. Dopisem také oslovím bavorské a saské vládní prezidenty, aby společně se zaměstnavateli vyšli našim přeshraničním pracovníkům vstříc a pomohli jim najít ubytování a situaci usnadnit."

O opatření, které bude platit od 26. března 2020,  jednal premiér Andrej Babiš také s kancléřkou Merkelovou, se saským a bavorským premiérem.

Pokračující pandemie koronavirem omezí městskou hromadnou dopravu v Karlových Varech. Vedení města se s dopravním podnikem dohodlo, že se od středy bude jezdit v režimu prázdninových jízdních řádů. „Opatření potrvá do odvolání,“ sdělil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Co se týká opatření ohledně zahalování dýchacích cest, tak lidé v kraji je většinou dodržují. „Jezdíme a kontrolujeme dodržování nařízení a většinou není problém. Občas někoho upozorníme, ale pokuty jsme zatím udělovat nemuseli,“ uvedl velitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák a dodal, že městská policie Karlovy Vary děkuje spoustě úžasných lidí, kteří jsou v této době solidární s druhými. „Nabídky různé pomoci od firem a občanů nás opravdu těší a vážíme si toho,“ dodal velitel.    

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavir, bezpečnost, Karlovarský kraj, hejtman, pendleři, Karlovy Vary, Cheb, Petr Kubis, okres Sokolov, COVID-19, Německo, Krajská hygienická stanice, Angela Merkelová, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených v kraji je 42, nejvíce v okrese Cheb, nejméně na Sokolovsku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.