Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V sokolovské nemocnici začnou kvůli nedostatku personálu opět pomáhat vojáci

V nemocnici v Sokolově bude od úterý opět pomáhat armáda. Důvodem je podle ředitelky nemocnice Jitky Samákové vysoká nemocnost a přetížení personálu. Do nemocnice nastoupí čtyři vojáci, zatím do 20. prosince. Pomáhat budou s covidovými pacienty na intenzivních lůžkách, řekla Samáková. Naposledy asistovali vojáci v sokolovské nemocnici letos na jaře.

„Žádost jsme podávali minulý týden ve středu, kdy jsme měli krizový štáb kraje, a šlo to velice rychle. Čtyři vojáci nastoupí do 20. prosince, a pokud bychom chtěli prodloužit, tak musíme zažádat znova asi 14. prosince," řekla Samáková. Vojáci budou nasazeni na pomocné práce zejména na covidových odděleních. Budou pomáhat například s polohováním pacientů, asistovat jim při osobní hygieně nebo při jídle.

Sokolovská nemocnice se aktuálně potýká s nedostatkem personálu. „Momentálně máme přes 40 pracovních neschopností, je v tom jak OČR (ošetřování člena rodiny, pozn. red.), tak i karantény, izolace i klasické nemoci," řekla ředitelka. Nemocnice má okolo 800 zaměstnanců.

Zdravotníci se aktuálně starají o 23 pacientů s covidem-19, drtivá většina je neočkovaná. Šest pacientů vyžaduje intenzivní péči, ostatní leží na standardních lůžkách. Zdravotníci vyčlenili covidové pracoviště na interně, zatím je tam volných asi 20 lůžek. Další covidoví pacienti jsou v oddělených prostorech na následné péči. Některé nakažené, kteří nejsou ve vážném stavu, vozí záchranáři na doléčení do covidových center, například do sociálního zařízení Rehos v Nejdku.

Ačkoli zdravotníci přijímají pacienty s koronavirem téměř každý den, situace je podle ředitelky proti konci minulého roku zatím klidná. Vedení ale preventivně omezilo plánované operace do konce roku. „Vnímáme, že Sokolovsko má jednu z nejnižších pozitivit a odráží se to také na nemocnici. Pořád je to ale dopad personálu, zdravotníci jedou dva roky a když nebyl covid, tak jsme se snažili dohnat klasickou péči a odsunuté operace," řekla Samáková. Na Sokolovsku se za posledních sedm dní nakazilo 418 lidí na 100 tisíc obyvatel, což je nejméně ze všech okresů v ČR.

Armáda začala v Karlovarském kraji ve větším počtu pomáhat loni v listopadu. Vojáci nastoupili do čtyř hlavních nemocnic i do vybraných zařízeních sociální péče. Nejhorší situace z hlediska pandemie postihla nemocnice letos na přelomu února a března. Přetížená byla nejprve nemocnice v Chebu a poté i v Sokolově, kde v jednu dobu leželo přes 100 pacientů. Vojáci tam pomáhali do března.

V celém Česku k dnešnímu dni pomáhá 349 vojáků z povolání, dalších asi 130 vojáků je zapojeno do trasování nebo testování. Působí ve více než sedmi desítkách zařízení.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, armáda, Sokolov, Nemocnice Sokolov, pacient, zdravotnický pracovník, Česko, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sokolovské nemocnici začnou kvůli nedostatku personálu opět pomáhat vojáci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.