Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nával v karlovarském očkovacím centru, lidé stojí dlouhé fronty

Očkovací centrum v obchodním centru v karlovarské Varyádě je přeplněné. Kvůli novému opatření vlády, podle kterého se od pondělí až na výjimky nebudou uznávat testy jako covidový certifikát, očekávají pracovníci centra v následujících dnech rekordní počet zájemců. Zdravotníci mají vakcín proti covidu-19 dostatek, problémem jsou omezené kapacity očkovacího místa, informovala pracovnice centra a zdravotní sestra Alžběta Novotná.

Původně očkovací centrum sídlilo v KV Aréně, kde byly prostory dostatečné. Kvůli obnoveným sportovním i kulturním akcím se ale muselo přestěhovat. Nové místo našlo od září v sousedním obchodním centru, kde je umístěné mezi obchody s oblečením. K dispozici jsou tam pro veřejnost dva prostory, jeden pro vyplňování formulářů, v druhém se očkuje. V září, kdy se očkovalo 50 lidí denně, byly prostory dostatečné. Teď je ale zájemců až několikanásobně více. Hasiči sem přivážejí vakcíny každý den.

Největší zájem o očkování je podle Novotné vždy v pátek, kdy během šesti hodin podají zdravotníci až 370 dávek. Kvůli novým opatřením vlády očekávají pracovníci nyní rekordní zájem. Nejvíce chodí neregistrovaní zájemci, zejména mladí do 30 let, kteří požadují jednodávkovou vakcínu Janssen. Často přicházejí také senioři pro třetí dávku. Ve středu zdravotníci očkují navíc i děti starší 12 let, denně asi 100. Prostory centra i hlavní chodba obchodního domu jsou tak přeplněné.

Na chod centra dohlíží městská policie. Podle strážnice řeší například to, že lidí nemají respirátor nebo ho mají špatně nasazený. Senioři, kteří přicházejí pro třetí dávku, někdy nejsou zaregistrovaní, což je podmínkou. Strážníci proto zájemce často poučují a dávají jím telefonní číslo na krajskou linku, kde pracovníci lidem pomohou s registrací.

Zájem o očkování roste také v celém regionu. Vedení kraje proto obnovilo další očkovací centra, a to v Chodově a v Mariánských Lázních. Zdravotníci od začátku očkování podali v kraji 339.572 dávek vakcín, očkovali 169.205 lidí, což je 57,7 procenta všech obyvatel kraje. Očkování má ukončeno 155.717 lidí, tedy 53 procenta všech obyvatel kraje. Očkování posilující, třetí dávkou má 14.650 lidí.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Vary, Očkování, Covid, Fronty, zdravotnický pracovník, očkovací centrum, vakcína, KV Arena, Janssen Pharmaceutica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nával v karlovarském očkovacím centru, lidé stojí dlouhé fronty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.