Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Očkovací centra v Karlovarském kraji by měla být v provozu do konce srpna

Karlovarský kraj počítá s tím, že současná síť očkovacích center bude fungovat do konce letních prázdnin podle doporučení vlády. Na podzim by měl pokračovat provoz tří velkokapacitních míst v Karlových Varech, Sokolově a Chebu, jestli budou fungovat i menší centra, se bude upřesňovat, řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Vedení kraje upraví krajskou očkovací strategii.

Původně krajská očkovací strategie počítala s větším počtem očkovacích míst i v menších městech v odlehlých částech kraje, jako je Aš, Toužim nebo Kraslice. Nakonec je ale nezřídil. Krajská rada bude proto tento týden projednávat změnu krajské očkovací strategie, která bude podle hejtmana reflektovat změnu státní očkovací strategie. Očkování v těchto lokalitách mají převzít praktičtí lékaři.

Kraj už před časem ohlásil, že z očkovacích míst brzy ukončí provoz centrum v Chodově a Moje Ambulance v Karlových Varech. Ostatní centra zajistí vakcinaci alespoň do konce srpna.

"To, co bude od září, tak stále čekáme na metodiku, která se tvoří na ministerstvu zdravotnictví, a na základě ní pak budeme plánovat podzimní měsíce," řekl Petr Kulhánek. Fungovat by měla hlavně velkokapacitní centra, aby mohli zdravotníci aplikovat lidem případné třetí dávky vakcíny proti covidu-19. "Zároveň běží dohoda s praktickými lékaři pro děti a dorost, aby mohli očkovat věkovou skupinu mezi 12 a 16 lety, ne ve svých ordinacích, ale v očkovacích centrech," doplnil hejtman.

Očkovací centrum v chebském kulturním centru Svoboda by mělo podle dosavadních informací fungovat až do konce srpna. Dohodlo se na tom vedení města s krajem. Podle starosty Chebu Antonína Jalovce (VPM) kulturní centrum nepočítá v prázdninových měsících s akcemi uvnitř, naopak připravuje kulturní vystoupení, která se budou odehrávat v co největší míře venku. Provoz očkovacího centra by tak neměl výrazně omezit nabídku kulturních akcí. O novém místě pro očkovací centrum se teprve jedná.

S očkovacím centrem v současných prostorech klášterního kostela se počítá i v Sokolově. Obvykle se tam konají svatby, ty se letos budou muset přesunout.

Největším očkovacím centrem v Karlovarském kraji je KV Arena v Karlových Varech. Denně v něm zdravotníci podají mezi 700 až 1600 dávkami vakcíny. Podle jednatele městské KV Areny Romana Rokůska je očkovací místo v multifunkční hale připravené fungovat i poté, co se obnoví sportovní využití KV Areny. Hala a její prostory jsou flexibilní a dají se upravit tak, aby se lidé, kteří přijdou na očkování, nepotkávali například se sportovci nebo diváky hokejových zápasů. "Jak dlouho zde bude očkovací centrum fungovat, ale nyní nevím, bude záležet na celostátní očkovací strategii, jestli se zachovají velká centra nebo se očkování přesune do ordinací praktických lékařů," řekl Rokůsek.

bah pnp kš

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Karlovarský kraj, očkovací centrum, strategie, Karlovy Vary, Petr Kulhánek, Cheb, Sokolov, Starostové a nezávislí, praktický lékař, KV Arena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centra v Karlovarském kraji by měla být v provozu do konce srpna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.