Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

V Karlovarském kraji se neschválenými vakcínami očkovat nebude, slibuje hejtman

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) se společně s některými svými kolegy ohrazuje proti jednání a výrokům prezidenta Miloše Zemana. Ten požaduje odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) kvůli odmítavému stanovisku ohledně použití ruské vakcíny Sputnik V.

„Není možné takto hazardovat s životy našich občanů s vakcínou, která není schválení Evropskou lékovou agenturou,“ sdělují někteří hejtmani ve svém prohlášení, pod kterým je podepsán i Petr Kulhánek.

Ten se domnívá, že se prezident dopouští bezpečnostní hrozby a bere si občany České republiky jako rukojmí svého dlouhodobého zájmu v Rusku. A zatímco prezident může odvolání ministra zdravotnictví po premiérovi požadovat, na hejtmany je takzvaně krátký.

„Nás prezident odvolat nemůže.  A my odmítáme vystavit naše obyvatele riziku očkování neregistrovanou vakcínou za zcela zjevné ignorace standardního postupu při schvalování léků,“ dodávají hejtmani ve svém prohlášení.

V Karlovarském kraji se nyní očkuje pouze schválenými vakcínami Pfizer, Astra Zeneca a Moderna. Očkování se provádí ve všech třech okresních městech a Ostrově. V karlovarské KV Aréně je druhým týdnem otevřeno velkokapacitní očkovací centrum.

„Vzhledem k mimořádné dodávce vakcín se nám tam daří očkovat zhruba šest set lidí denně. Do procesu jsme zapojili i praktické lékaře, kterým jsme vyhradili deset tisíc vakcín, tedy část těch, které jsme dostali z Německa,“ doplnil hejtman s tím, že v Karlovarském kraji se i nadále budou k očkování používat výhradně vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou.

V kraji se nyní připravuje otevření dalších velkokapacitních očkovacích center a to konkrétně v Sokolově a Chebu.

„Očkovací centrum připravované v sokolovském Klášterním kostele sv. Antonína Paduánského bude otevřeno 15. března a ve stejném termínu počítáme i se zprovozněním očkovacího centra v Kulturním centru Svoboda v Chebu,“ dodala Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky očkování, prezident, Sputnik V, EMA, Karlovarský kraj, vakcína, Petr Kulhánek, Miloš Zeman, Jan Blatný, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Evropská léková agentura, očkovací centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji se neschválenými vakcínami očkovat nebude, slibuje hejtman  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.