Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stav hromadného postižení zatím vyhlášen nebyl

Nemocnice v Karlovarském kraji vzhledem k epidemii koronaviru vyčerpaly své kapacity. Už budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků, uvedl dnes po jednání krajského krizového štábu hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Bezpečnostní rada kraje a krizový štáb opět upozornily na kritickou situaci nemocnic v regionu a na nedostatek lůžek pro pacienty s covidem.

Podle krizového štábu akutní poskytovatelé lůžkové péče v kraji vyčerpali své personální a technické možnosti.

Zástupci Karlovarské krajské nemocnice a nemocnic Sokolov a Ostrov upozornili, že budou poskytovat výhradně péči neodkladnou a nezbytnou dle dostupných sil a prostředků. Znamená to, že bude poskytována péče maximální, ale nemusí se již vždy takzvaně potkat s požadavky českého práva," uvedl Petr Kulhánek.

Situace v zařízeních Karlovarského kraje je dlouhodobě velmi vážná. Vedení kraje už delší čas žádá vládu i ministra zdravotnictví o umožnění převozů pacientů do sousedního Německa, což bylo dlouho zamítáno.

Lékařský ředitel sokolovské nemocice Andrej Farkaš dnes uvedl, že je stále složitější zajistit převozy pacientů z Karlovarského kraje. „Převozy do covidových center probíhají denně, včetně víkendu. Potřebovali bychom přemístit denně až deset pacientů, místo najdeme zhruba pro pět z nich," řekl Andrej Farkaš s tím, že v současné době se hledají volné kapacity až v Ostravě.

Tento postup kritizuje i hejtman, který opět zopakoval, že kraj dlouhodobě žádá o využití nabídnuté pomoci nemocnic v sousedním Německu. Dosud tam žádný pacient převezen nebyl. „Zatím se pacienti transportují do zdravotnických zařízení v rámci České republiky, a to i v případech, kdy by vzhledem ke vzdálenosti a stavu pacienta bylo z našeho pohledu vhodnější je převézt do přeshraničního Saska nebo Bavorska," sdělil hejtman.

Bezpečnostní rada a krizový štáb dnes projednávaly také stav hromadného postižení osob. Ten ale vyhlášen nebyl. Mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková upozornila, že hromadné postižení osob je vnitřní předpis, který nemůže vyhlásit krizový štáb.

Stav hromadného postižení je událostí, při níž se zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů už neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR," sdělila Jana Pavlíková.

V úterý stav hromadného postižení osob vyhlásily krajské nemocnice v Pardubickém kraji. Dnes ho vyhlásily také Nemocnice v Benešově, Mladé Boleslavi a Kolíně ve Středočeském kraji.

K dnešku leží v karlovarské nemocnici 106 pacientů s covidem-19, v chebské 56. Největší nápor zaznamenává v poslední době nemocnice v Sokolově, situace je tam kritická, počet pacientů s covidem se tam blíží ke stovce.

Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) ministr vnitra a šéf štábu Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že Česká republika má dojednaných 19 míst pro české pacienty s covidem-19 v Německu. Podle dnešních odpoledních informací serveru Seznam Zprávy ale zatím Česká republika nepodala oficiální žádost o převozy do příslušného systému.

Ke včerejšímu večeru bylo v Karlovarském kraji 6541 nakažených lidí. Nejvíce jich bylo v okrese Karlovy Vary a to 2581. Celkem už v Karlovarském kraji v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 617 lidí.

Kraji by podle hejtmana velmi pomohlo i schválení možnosti vyhlašovat pracovní povinnost například pro ambulantní specialisty. Kraj v minulosti již pracovní povinnost vyhlásil pro zdravotní sestry, ale její účinnost byla minimální.

Oslovili jsme více než stovku zdravotních sester, ale získali jsme jich jen zhruba dvacet. Ambulantní specialisté by nám velmi pomohli," pokračoval dále hejtman, který věří, že se co nejrychleji začnou pacienti z Karlovarského kraje převážet do sousedního Německa. "Německé volné kapacity budou přičleněny do českého systému a národní dispečink bude vždy rozhodovat, zda konkrétní pacient bude transportován někam v České republice nebo do Německa. Ta procedura převozu do Německa není jednoduchá a vyžaduje delší přípravu," dodal hejtman s tím, že německá strana například požaduje doručení zdravotní dokumentace pacienta v německém jazyce.

Další pomoc by Karlovarský kraj mohl najít v lázeňských zařízeních. Tam by se ale jednalo o následnou péči a takzvaná standardní lůžka. „Konfigurovat lázeňská zařízení na jednotky intenzivní péče je totiž prakticky nemožné," dodal Petr Kulhánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, koronavirus, správa, nemocnice, Karlovarský kraj, pacient, krizový štáb, Petr Kulhánek, Německo, Česko, pandemie covidu-19, Starostové a nezávislí, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav hromadného postižení zatím vyhlášen nebyl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.