Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Sasko daruje kraji 15 tisíc vakcín AstraZeneca, zrychlí se tím očkování

V Karlových Varech se dnes otevírá první velkokapacitní očkovací centrum a dodávka vakcín od sousedního Saska pomůže zapojit do procesu očkování i praktické lékaře. Podle hejtmana kraje Petra Kulhánka (STAN) se jedná o velmi vstřícné sousedské gesto.

„Vážíme si toho, že se náš sousední region, se kterým jsme jednali i o možnosti převozu pacientů do saských nemocnic, odhodlal k takovému kroku. Umožní nám to jednak proočkovat více našich obyvatel, dále se sníží i riziko přenosu nákazy v příhraničí,“ uvedl Petr Kulhánek.

Dodávka vakcín ze Saska znamená podle hejtmana vstřícné gesto dokazující dlouholetou kvalitu spolupráce.

„Budeme moci rychleji zapojit praktické lékaře do procesu vakcinace a zrychlí se očkování všech skupin, kterých se to nyní v souladu se státní strategií týká. Tedy lidí starších 80 let, od 1. března lidí starších 70 let a od tohoto víkendu rovněž pedagogů,“ dodal hejtman.

Vakcínu ze Saska kraj dostane během dnešního dne, kdy se v karlovarské KV Aréně otvírá první velkokapacitní očkovací centrum. Ta další se mají otevřít v sokolovské sportovní hale IŠTE a v chebském kulturním centru Svoboda.

„Vakcíny ze Saska jsou samozřejmě velkou pomocí, budeme moci mnohem dříve zapojit do očkování praktické lékaře v kraji, kteří splní požadovaná kritéria. Vakcínu lze ale využít samozřejmě i ve stávajících očkovacích místech,“ uvedl Josef März (VOK), uvolněný krajský zastupitel pro zdravotnictví.

Do centrálního rezervačního systému se ode dneška mohou registrovat senioři starší 70 let. Prostřednictvím systému jim bude rezervován termín a místo provedení očkování.

„Karlovarský kraj chce usnadnit proces registrace lidem, kteří ne vždy mají přístup k internetu a potřebnou uživatelskou zkušenost, i nadále proto nabízí bezplatnou asistenční linku pro telefonickou pomoc s touto registrací. Zároveň se kraj obrací na rodiny seniorů, aby s registrací a dalším postupem pomohly,“ říká Jitka Čmoková, mluvčí Karlovarského kraje.

Bezplatná krajská asistenční linka pro pomoc s registrací na očkování pro seniory starší 70 let má telefonní číslo 800 600 444 a v provozu je denně od 8 do 18 hodin.

 „Chceme opět nabídnout pomoc, tentokrát kromě osmdesátníků skupině seniorů ve věku od 70 let a co nejvíce jim zjednodušit přístup k očkování. V první řadě se s prosbou o pomoc obracíme na rodiny seniorů, které zvládnou příbuzné starší 70 let do systému zaregistrovat, a poté jim zarezervovat termín a místo očkování. Pokud ale budou provádět senioři registraci sami, chceme jim být co nejvíce nápomocni. Operátoři bezplatné krajské asistenční linky zodpovědí základní dotazy k vakcinaci a pomohou buď volajícího navést k samotné registraci, případně ho mohou přímo zaregistrovat a upřesnit další postup,“ dodal hejtman Petr Kulhánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky očkování, Sasko, dar, Astra Zeneca, Karlovarský kraj, covid-19, vakcína, Karlovy Vary, Petr Kulhánek, AstraZeneca, praktický lékař, Starostové a nezávislí, KV Arena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sasko daruje kraji 15 tisíc vakcín AstraZeneca, zrychlí se tím očkování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.