Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počet nakažených covid-19 v kraji stoupl za týden o čtyři sta případů, šedesát dva lidí zemřelo

Také v Karlovarském kraji se začala šířit britská mutace koronaviru. Vzhledem k vysokým počtům nakažených byl v minulém týdnu uzavřen okres Sokolov a Cheb, kde se hygienici snaží snížit mobilitu na minimum. Nouzový stav v České republice pokračuje i po dnešní půlnoci.

„Aktuálně je v Karlovarském kraji 6672 nakažených, což je o 407 případů více než před týdnem. Na Chebsku je 2415 nakažených, na Sokolovsku 2308 a na Karlovarsku 1949,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková.

Během posledních sedmi dní připsali hygienici do statistik také 62 úmrtí v souvislosti s koronavirem. To je velmi vysoké číslo, neboť od začátku pandemie, tedy od jarních měsíců, zemřelo v Karlovarském kraji do minulého týdne přesně 400 lidí. „Ke včerejšímu večeru jich je bohužel už 462. V okrese Karlovy Vary zemřelo 162 osob, na Sokolovsku 98 a na Chebsku 202,“ dodala mluvčí hygieny s tím, že v posledním týdnu se v Karlovarském kraji relativně hodně testovalo a hygienici provedli a vyhodnotili zhruba osm tisíc testů.

„Celkem jsme už v Karlovarském kraji provedli 106 237 testů. Z tohoto počtu je celkový počet nakažených osob 31 553. Z nákazy koronavirem se v našem kraji již vyléčilo 24 419 lidí,“ uzavřela Michaela Zajíčková.

Včerejší půlnocí měl v České republice skončit nouzový stav a řízení pandemie měli převzít hejtmani a hygienici ve spolupráci s vládou a ministerstvy. Ukázalo se ale, že tyto instituce nemají dostatečné nástroje k boji s pandemií a proto se hejtmani dohodli, že požádají vládu o prodloužení nouzového stavu.

„Kraje požádají vládu o prodloužení nouzového stavu. Připojuje se k nim i Karlovarský kraj s tím, že nouzový stav bude de facto bez přestávky pokračovat i po dnešní půlnoci, kdy měl být původně ukončen. Žádost je omezena na 14 dní a hejtmani tento krok považují za mimořádný. Upozorňují však, že nesmí být využíván k omezování normálního života a chodu země. Zároveň hejtmani vyzývají premiéra Andreje Babiše a ostatní členy vlády k tomu, aby byl okamžitě ve Sněmovně projednán návrh pandemického zákona,“ sdělil včera po jednání hejtmanů s vládou Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje.

Prodloužený nouzový stav tak i nadále platí po celé České republice. V Karlovarském kraji byla prodloužena i uzávěra okresů Sokolov a Cheb, o které bylo rozhodnuto v minulém týdnu. Nadále dochází k transportům pacientů z přeplněných nemocnic a vzhledem k epidemiologické situaci došlo ke zpřísnění režimu na hranicích s Německem. To se týká hlavně pendlerů, pro které ale německá strana připravuje další výjimky. Ty by měly začít platit od středy. V kraji se otvírají další testovací místa a do menších firem by měly vyrazit tři mobilní testovací týmy. Další tři má v kraji otevřít armáda ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nákaza, Karlovarský kraj, pendleři, testování, nouzový stav, COVID-19, Česko, Cheb, Sokolov, vláda, okres Cheb, okres Sokolov, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených covid-19 v kraji stoupl za týden o čtyři sta případů, šedesát dva lidí zemřelo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.