Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Počet lidí nemocných covid-19 přesáhl v Karlovarském kraji tři tisíce

Krajští hygienici včera evidovali nejvyšší počet nakažených od začátku pandemie. Počet aktuálně nemocných stále prudce stoupá hlavně na Chebsku, kde je momentálně téměř patnáct set nakažených. Přitom za statistik vyplývá, že ještě kolem dvacátého prosince se počet nemocných v tomto příhraničním okrese pohyboval kolem tři sta padesáti nemocných osob.

„Aktuálně máme 3125 nakažených koronavirem. Za posledních 24 hodin počet nemocných stoupl o 323 případů a v souvislosti s nemocí covid-19 v kraji zemřelo šestnáct lidí,“ uvedla mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková.

Hygienici aktuálně evidují 1439 nakažených na Chebsku, 849 na Sokolovsku a 837 na Karlovarsku. Zvýšený počet odhalených případů může souviset i s vyšším počtem testů, kterých bylo v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách odebráno a vyhodnoceno téměř jedenáct set.

„Počet úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem je v současné době na čísle 298. Během včerejšího dne přitom v našem kraji zemřelo šestnáct lidí,“ dodává mluvčí.

O vážnosti situace hovoří i vedení jednotlivých nemocnic v kraji, kde mají minimum volných lůžek a akutní nedostatek personálu. V současné době se sice navyšují počty takzvaných covidových lůžek v kraji, ty ale nemá kdo obsluhovat. Vedení kraje se s prosbou o pomoc obrací na všechny strany. Hejtman Petr Kulhánek (KOA) dokonce kontaktoval představitele Saska a Bavorska, zda by jejich nemocnice byly schopné a ochotné pomoci. Tam sice dostal kladnou odpověď, kterou ale nemá od české vlády a tak nabízenou pomoc z Německa zatím nelze využít.

„Potřebujeme nutně sehnat zdravotnický personál. Oslovujeme lázeňské domy, které mají sestry a snažíme se je dostat do nemocnic. Snažili jsme se jít cestou dobrovolnosti, ale to moc nefunguje. Proto chceme přimět vládu, aby rozhodla o takzvané pracovní povinnosti,“ řekl hejtman Petr Kulhánek.

O pomoc byla opětovně požádána i Armáda České republiky. Ta již v minulých dnech poskytla Karlovarskému kraji zhruba čtyři desítky vojáků. Pomáhají hasiči, policisté i někteří dobrovolníci. Ti všichni společně se zdravotníky zajišťují nejen chod v nemocnicích, ale slouží také odběrových místech a v posledních dnech jim přibylo i očkování.

Vláda včera rozhodla o prodloužení restriktivních opatření do 22. ledna a všichni věří, že se situace ohledně nemoci covid-19 začne uklidňovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky koronavirus, nákaza, Karlovarský kraj, karanténa, COVID-19, okres Cheb, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Petr Kulhánek, okres Sokolov, Armáda České republiky, Vláda ČR, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí nemocných covid-19 přesáhl v Karlovarském kraji tři tisíce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.