Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Mnohokrát prokletá KV Aréna se pravděpodobně částečně změní na velké očkovací centrum

Vedení Karlovarského kraje se připravuje na očkování veřejnosti. Vakcíny proti nemoci covid-19 by se měly aplikovat i v největší sportovní hale na Karlovarsku a v úvahu připadají i další podobné objekty. Kraj zvažuje i využití mobilního kontejneru hasičů, který by putoval po menších obcích v kraji.

„Očkování proti koronaviru bylo v našem kraji zahájeno na třech místech a to v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Vše zatím probíhá bez problémů a dnes můžeme říci, že jsme prvotní kapacity nastavili hodně střízlivě a budeme je moci navyšovat,“ uvedl Josef März (VOK), uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví.

Karlovarský kraj má zatím k dispozici pouze 975 dávek vakcíny, ale další mají dorazit v tomto týdnu. Primárně jsou očkováni zdravotníci, příslušníci Integrovaného záchranného systému a senioři. „Zájem odpovídá přibližně počtu vakcín. Počítáme s tím, že v další vlně budou očkováni zaměstnanci a klienti pobytových služeb, dlouhodobě nemocní a senioři. Fáze očkování vysoce rizikových zájemců potrvá zhruba do poloviny až konce února. Poté přijde na řadu širší veřejnost,“ doplnil Josef März.  

Hejtman kraje Petr Kulhánek (KOA) upozornil, že i v době očkování širší veřejnosti bude třeba zajistit očkování zástupců nejrizikovějších skupin. „Musíme zajistit, aby se tito lidé, a to zejména senioři, byli schopni do systému přihlásit a na očkování se dopravit,“ uvedl Petr Kulhánek.

Kraj proto nyní tipuje místa, kde by mohla vzniknout větší očkovací centra. Tím nejpravděpodobnějším se jeví karlovarská KV Aréna, kde by měla k očkování sloužit velká část ochozu.

„Jsme připraveni poskytnout maximální součinnost během očkování. Vše je vymyšleno tak, aby se nenarušily naše současné aktivity. Naší výhodou je velká kapacita uvnitř arény, dostatek parkovacích míst a samozřejmě i dostatek toalet, umyvadel a dalšího vybavení, které požaduje hygiena,“ vysvětlil jednatel KV Arény Roman Rokůsek s tím, že po jednání s primátorkou města Karlovy Vary Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO) si KV Aréna nebude za pronájmy prostor nárokovat komerční poplatky.  „Myslíme si, že je to nutnost a když tyto prostory máme, proč je nenabídnout k takovémuto účelu. Rozhodně na tom nechceme vydělávat,“ dodal jednatel sportovního stánku, který byl v minulosti mnohokrát proklínán a jehož stavba vyvolávala dlouhou dobu silné emoce.

Vedení kraje má vytipovaná i další místa, kde by mohla podobná očkovací centra vzniknout. Vše ale bude záviset hlavně na dodávkách vakcín a také zájmu veřejnosti. „Další variantou je i mobilní pracoviště hasičů, které se dá očkování přizpůsobit a se kterým bychom mohli objíždět menší obce v kraji. Zvýšila by se tím jednak atraktivita očkování a také dostupnost pro lidi, kteří by nemuseli dojíždět do větších měst,“ dodal hejtman Petr Kulhánek.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky očkování, koronavirus, KV Arena, Karlovarský kraj, očkovací centrum, Josef März, vakcína, Petr Kulhánek, Karlovy Vary, Cheb, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnohokrát prokletá KV Aréna se pravděpodobně částečně změní na velké očkovací centrum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.