Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sociální zařízení v Karlovarském kraji na testovací sady čekají

Do zařízení sociální péče v Karlovarském kraji do dnešních 13:00 stále nedorazily testy k plošnému testování na covid-19. Povinně testováni mají být klienti a zaměstnanci, a to každých pět dní. Kraj dále čeká na upřesnění vládního nařízení ohledně vyčleněných lůžek pro pacienty nakažené koronavirem, chybí personál i podmínky financování. Novinářům to dnes řekl hejtman Petr Kubis (ANO).

"Očekáváme, že testy by měly dorazit každým dnem. Budeme se určitě dotazovat. Ve čtvrtek by měla být opět videokonference hejtmanů s jednotlivými ministerstvy, ale věřím, že snad do té doby testy dorazí," řekl Petr Kubis.

Antigenní testy by měly být podle něj distribuovány přímo poskytovatelům sociálních služeb. V Karlovarském kraji je těchto poskytovatelů asi 40, z toho 13 zařízení patří pod kraj. V krajských domovech je okolo 2000 klientů.

Provádět antigenní testy by měli přímo zaměstnanci sociálních služeb. "Pokud se prokáže pozitivita, tak to jde pak za lékaři a ti by měli řešit standardní postup, měl by se indikovat PCR test," uvedl Kubis.

Karlovarský kraj stále čeká i na pokyny vlády ohledně vyčlenění lůžek pro pacienty s koronavirem, kteří potřebují pečovatelskou službu, ale nelze je umístit v zařízeních sociálních služeb. Podle nařízení vlády by v každém kraji mělo být 80 až 160 takových lůžek.

Kraj již vyčlenil lůžka mimo nemocnice v některých zařízeních, kde je zabezpečena péče o nakažené pacienty. Jde o 39 lůžek v covid centru vytvořeném v Nemocnici Mariánské Lázně, o 32 lůžek v REHOS Nejdek, kde je ještě k dispozici další záložní kapacita 34 lůžek. Dalších 15 lůžek je připravena poskytnout léčebna AMICA v Chebu.

"Dále jsme vyjednali s poskytovateli lázeňské péče, že počítají s vyčleněním kapacity v lázeňských zařízeních. Jedná se o devět největších poskytovatelů této péče v regionu. O těchto kapacitách budeme ale jednat až ve chvíli, kdy nám ministerstvo práce a sociálních věcí pošle metodiku, ve které upřesní, jaké osoby lze na tato záložní lůžka umisťovat a za jakých podmínek, dále kdo bude jejich pobyt financovat," doplnil Kubis.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, testování, senioři, Karlovarský, Karlovarský kraj, Petr Kubis, COVID-19, pacient, ANO 2011, sociální služby, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Nemocnice Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální zařízení v Karlovarském kraji na testovací sady čekají  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.