Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj otevře další COVID Centrum a naléhavě hledá dobrovolníky a zdravotníky

Péči o pacienty nakažené COVID-19, pro které již nebudou stačit kapacity v nemocnicích v Karlovarském kraji, bude zajišťovat další „COVID centrum“. Doposud byla pro pacienty s lehčím průběhem nemoci využívána Nemocnice v Mariánských Lázních, kde je ale kapacita 39 lůžek již obsazena. Druhým místem, kde budou pacienti, kteří nevyžadující intenzivní péči hospitalizováni, bude Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (REHOS) Nejdek. Tam by mělo být připraveno 66 lůžek.

„Trend je stejný po celé republice, stále stoupá počet nakažených lidí a lůžka v nemocnicích se rychle zaplňují. Z toho důvodu jsme si vyžádali posouzení statika k tomu, zda je možné odložit plánované stěhování klientů z Domova pro seniory v Perninku do REHOS Nejdek, které jsme chystali kvůli špatnému stavu budovy v Perninku na listopad. Podle odborníka je možné stěhování odložit na leden 2021,“ popsal aktuální situaci hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO).

Rehos v Nejdku disponuje potřebným vybavením pro obyvatele nakažené koronavirem. Je zde kyslík a další potřebné věci. Problém je ale v nedostatku personálu.

„To je pro nás zásadní věcí. Potřebujeme minimálně 10 sester bez specializace a 15 dobrovolníků na další práce související s péčí o pacienty,“ pokračuje hejtman, který se s prosbou o pomoc obrací na všechny zdravotníky včetně těch z lázeňských zařízení, ale i na mediky: „Vyzýváme všechny zdravotnické pracovníky, kteří by byli ochotni pomoci, aby se zapojili do práce, protože situace je opravdu vážná. Zájemci ať neprodleně napíší na email zdravotnici@kr-karlovarsky.cz určený právě pro tyto potřeby. Dále mohou volat na telefonní číslo: 607 047 350, a to i o víkendu 17. a 18. října, pak v pracovní dny od 7.00 do 18.00 hodin,“

Hejtman také připustil, že pokud se nepodaří personál zajistit, bude nucen přikročit k nařízení pracovní povinnosti u těchto vybraných profesí.

„Pevně věřím, že lidé budou na naši výzvu slyšet a pomohou,“ dodal Petr Kubis s tím, že vedení kraje už jednalo s předsedou Svazu léčebných lázní ČR Eduardem Bláhou a krajským šéfem Asociace hotelů a restaurací ČR Janem Kronikou o možnosti oslovit zdravotní sestry pracující právě v lázeňských zařízeních.

Podle ředitelky REHOS Nejdek Olgy Pištejové má zařízení k dispozici už nyní 34 lůžek. „Pro péči o covidové pacienty máme připraveno 34 lůžek, dalších 32 bylo původně určeno pro klienty z Domova pro seniory v Perninku, ty by se teď tedy po dovybavení prostor rovněž využily pro lidi s nákazou. Celkem bude mít „covidové centrum“ 66 lůžek,“ vyčíslila Olga Pištejová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky COVID-19, pomoc, hejtman, Nejdek, Karlovarský kraj, výzva, pacient, zdravotnický pracovník, Nemocnice Mariánské Lázně, Pernink, Petr Kubis, ANO 2011, Eduard Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj otevře další COVID Centrum a naléhavě hledá dobrovolníky a zdravotníky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.