Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarský kraj zahájí příští rok rozvoj karlovarské nemocnice

Karlovarský kraj dá v příštím roce 120 milionů korun na zahájení rekonstrukce karlovarské nemocnice. První část generelu zahrnuje opravu stávajícího objektu včetně vybavení, demolici nevyužívaného objektu K a pavilonu G. Projekt bude pokračovat i v dalších letech, naplánovány jsou práce přibližně za 1,5 miliardy korun, na které ale vedení kraje bude chtít čerpat dotace z Evropské unie, řekl krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS).

"V příštím roce začne už fyzická realizace toho projektu. To znamená, bude se tam opravovat jeden pavilon, kam se přesune administrativa, zbourá se tam jedna zbytná budova. Také se zbourá administrativní budova, kde teď administrativa sídlí, to znamená pavilon G, a na tom místě vyroste do budoucna nový pavilon včetně onkologické péče," řekl Jan Bureš.

Hlavním cílem projektu v první etapě je vybudovat v nových objektech komplexní onkologické centrum, které kraj jako jediný v České republice nemá. Počítá se i s výstavbou dvou kobek pro umístění nových lineárních urychlovačů, které se užívají k ozařování zhoubných nádorů. V současnosti je v kraji dostupný jeden lineární urychlovač v nemocnici v Chebu, jehož životnost končí v roce 2022. Do nové budovy se dále přesune například oddělení chirurgie nebo traumacentrum.

Vedení kraje chce na rekonstrukci nemocnice žádat o dotace z evropských dotací z programu IROP. První etapa, která zahrnuje stavební práce a vybavení nábytkem a přístrojovým vybavením, je naplánována do roku 2024. Do budoucna chce vedení kraje v rámci generelu vybudovat také parkovací dům nebo střední zdravotnickou školu a mateřskou školu pro zaměstnance nemocnice. Záleží ale na tom, zda kraj sežene dostatek peněz. Nemocnice skončila loni se ztrátou 164,94 milionu korun.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, nemocnice, stavby, Karlovarský kraj, Karlovarská krajská nemocnice, pavilon, projekt, Jan Bureš, Evropská unie, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj zahájí příští rok rozvoj karlovarské nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.