Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vysokoškolská polytechnika by v Karlovarském kraji mohla fungovat už v roce 2025

Polytechnické vzdělávání v Karlovarském kraji by mohlo začít fungovat od školního roku 2025/2026. Odhadli to dnes při podpisu memoranda o spolupráci na přípravě nového typu vysokoškolského vzdělání hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) a ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Memorandum dnes podepsal i prezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Zdeněk Zajíček. Právě na spolupráci s firmami by měla být plánovaná forma vysokoškolského vzdělání neuniverzitního typu založena.

Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) by se mělo v následujícím roce vyřešit legislativní zakotvení nového školního typu polytechniky. Zároveň by se už mělo pracovat i na obsahové náplni studia. V roce 2025 by pak podle Beka mohly být provedeny investiční akce, které budou souviset s otevřením školy. Hejtman Kulhánek je v tomto ohledu ještě optimističtější a věří, že by škola mohla otevřít první ročník už ve školním roce 2025/2026.

Princip polytechniky, který funguje například v sousedním Německu nebo Rakousku, spočívá v úzkém provázání firem s výukou. Vyučovaly by se tak zejména obory, které regionální firmy potřebují, a zároveň by se firmy podílely i na samotné výuce, praxi studentů a případně financování školy. Podle Beka je zatím v Česku velmi nízký podíl financí ze soukromých zdrojů na školství, přičemž právě firmy naléhají na školství, aby vytvářelo zaměstnance, které potřebují.

Kromě legislativních věcí bude třeba dořešit i umístění školy. Podle Kulhánka se zatím úvahy ubírají dvěma směry. Jedním je využití bývalého školního areálu v Královském Poříčí, který by nepotřeboval velké investice a zároveň by zde mohl do budoucna vzniknout celistvý vysokoškolský kampus. Nevýhodou je ale vzdálenost od hlavních center kraje. Druhá cesta by byla vytvořit školu jako souhrn odloučených pracovišť, kdy by se například využily prostory ekonomické fakulty v Chebu nebo bývalé školy na nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech.

Podle předsedy HK ČR Zajíčka je podnikatelský sektor připravený převzít spoluzodpovědnost za přípravu studentů a chce se podílet na vzniku duálního vzdělávání. Připomněl, že i když by měla Česká republika v následujících letech investovat zejména do rozvoje infrastruktury, energetiky nebo IT miliardy korun, všechny tyto cíle mohou narazit na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Jen část z nich je podle Zajíčka možné doplnit ze zahraničních pracovníků.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky školy, hospodářství, vysoké, konference, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysokoškolská polytechnika by v Karlovarském kraji mohla fungovat už v roce 2025  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.