Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na vysokou školu do Chebu přilákáme studenty ze všech koutů republiky, věří kraj

Plzeňská Západočeská univerzita (ZČU) připravuje pro svou pobočku Fakulty ekonomické v Chebu nový profesní studijní program zaměřený na management a digitální technologii. Podle karlovarského hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) by mohl přilákat studenty z celé republiky a také reflektovat požadavky na pracovním trhu. Odborné praxe budou zajišťovat české i německé firmy. První ročník by po získání akreditace mohl být otevřen už v příštím roce.

„Jedná se o zcela unikátní bakalářský program v anglickém jazyce, který není jinde v republice akreditován, což vnímám jako přidanou hodnotu pro Karlovarský kraj. Na naše území by totiž mohl přilákat studenty z různých částí republiky i ze zahraničí. Velmi pozitivně vnímám také fakt, že na obsahu vzdělávání se budou podílet i firmy v kraji, absolvent se tak pro ně stane žádaným a využitelným," uvedl hejtman. O financování programu bude jednat ještě s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Studijní programy vyučované v cizím jazyce v ČR stát finančně nepodporuje.

Připravovaný studijní program je založen na spolupráci s partnerskou vysokou školou OTH Amberg-Weiden v Bavorsku. Podle docentky Fakulty ekonomické ZČU Dity Hommerové tak absolventi v závěru studia obdrží dva vysokoškolské diplomy, což zvýší jejich hodnotu na trhu práce. Budou také dobře jazykově vybaveni.

Program Management and Digital Technology by obsahoval dva semestry na partnerské škole v Německu a dva na ZČU v Chebu. Následnou praxi by zajistily firmy a podniky na české i německé straně, kterých by mělo být okolo 40. Spolupracovat by měla také Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHKKK).

„Přibývá firem, které čelí kritickému nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. V některých společnostech začíná být situace natolik vážná, že zvažují svoje další působení v Karlovarském kraji. Proto otevření nového atraktivního oboru, který bude připravovat budoucí absolventy podle potřeb firem a v úzké spolupráci s nimi, velmi vítáme," uvedla ředitelka KHKKK Lenka Mansfeldová.

Karlovarský kraj nemá jako jediný v ČR vlastní vysokou školu, dlouho o ni ale usiluje. Absence vysokého školství způsobuje odliv mladých lidí z regionu. ZČU v Chebu, která provozuje ekonomickou a pedagogickou fakultu, jedná o otevření dalších oborů.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Cheb

Štítky Karlovarský, Kraj, Cheb, Studium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vysokou školu do Chebu přilákáme studenty ze všech koutů republiky, věří kraj  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.