Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Střední školy v Karlovarském kraji letos nabízejí více míst, víc je i deváťáků

Střední školy zřizované Karlovarským krajem nabízejí letos o 162 více míst v prvních ročnících než vloni. Snaží se tak přizpůsobit demografické vlně, kdy přibývá dětí, které letos ukončí základní školu. Tradičně největší převis zájmu je o studium na gymnáziích, naopak například o některé obory v potravinářství je zájem malý. Vyplývá to z údajů krajského úřadu Karlovarského kraje.

Krajské střední školy nabízejí letos 3225 volných míst v prvních ročnících, vloni to bylo 3063 míst. Ale zatímco gymnázia počet míst za poslední roky nemění, nebo jen minimálně, mírně přibylo míst v ostatních středních školách. Počet volných míst je tradičně vyšší, než je počet žáků devátých tříd. Letos by mělo základní školu ukončit 2878 žáků, kteří by mohli jít na střední školy. Vloni to bylo 2515 žáků. Část z nich ale také zamíří na střední školy v jiných regionech nebo ve svém vzdělání už pokračovat nebudou.

„Převis určitě bude v atraktivních oborech, například na osmiletých gymnáziích, předškolní a mimoškolní pedagogika, na Obchodní akademii, na oboru cestovní ruch a dalších, přesto je počet volných míst v denní formě středních škol včetně gymnázií vyšší, než je počet žáků vycházejících z 9. tříd. Jistá rezerva je i u soukromých středních škol, Jejich záměry ale neznáme," sdělila mluvčí krajského úřadu Jitka Čmoková.

V kraji nabízejí víceletá gymnázia poslední roky 300 míst, 224 míst je pak na čtyřletých gymnáziích. To je o 14 míst více než loni. Celkem 1366 volných míst je na ostatních středních školách v maturitních oborech. Učňovské obory nabízejí letos 1335 volných míst.

Zájem o studium na gymnáziích převyšuje nabídku dvakrát až třikrát. Například na osmiletá gymnázia v Chebu nebo Karlových Varech se hlásí trojnásobek dětí, čtyřletá gymnázia mají obvykle zhruba dvojnásobný převis poptávky nad nabídkou. Naopak zatím výrazně nenaplněné jsou například obory jako řezník - uzenář, prodavač - lahůdkář, potravinářské práce, zahradnické práce nebo i obor včelař, který se vyučuje na střední školy lesnické ve Žluticích.

Některé obory zůstávají nenaplněné dlouhodobě, přesto, že by po jejich absolventech byla na trhu práce poptávka. Kraj a jeho školy je tak rušit nechtějí. „Oborová nabídka středních škol je závislá na mnoha faktorech. Jedná se o reálné kapacity škol, aprobaci pedagogických pracovníků, možnost uplatnění absolventů v kraji, firmy působící v kraji, skladbu žáků základních škol ve vztahu k studijním výsledkům žáků a podobně. Nabídku tak není možné postavit pouze na zájmu zákonných zástupců žáků, případně žáků samotných," uvedla mluvčí krajského úřadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, střední, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední školy v Karlovarském kraji letos nabízejí více míst, víc je i deváťáků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.