Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Učitelé dostanou přednostní kódy, jejich očkování začne 1. března

Žáci Karlovarského kraje se do škol nevrátí ani 1. ani 3. března. V kraji jsou totiž příští týden jarní prázdniny a tak pokud se podaří zorganizovat testování školáků a pedagogů, návrat prvních dětí a studentů do lavic bude umožněn nejdříve 8. března.

„Co se týká návratu dětí a studentů do škol, tak do toho vstupuje několik věcí. Podle informací vlády budou testy pro školáky do České republiky doručeny teprve 28. února. Proto je nemožné uvažovat o návratu od 1. března. Nyní se uvažuje o datu návratu studentů od 3. března, ale ani tento termín se nás vzhledem k jarním prázdninám v Karlovarském kraji netýká,“ uvedl Petr Kulhánek (STAN) hejtman Karlovarského kraje.

Od 1. března začne očkování skupiny seniorů starších sedmdesáti let a zvláštní přednostní kódy dostanou všichni pedagogové. „Je samozřejmé, že ideální stav by byl, kdyby se návrat do škol konal až poté, co budou učitelé naočkovaní, ale to se nestihne. Proto musíme mít zajištěno alespoň testování žáků i učitelů, které naočkujeme postupně,“ doplnil Jindřich Čermák (Piráti), krajský radní pro školství.

Vzhledem k stále nejasným termínům dodávky testů, jejich distribuci a mnoha dalším otázkám, mají všechna školská zařízení v kraji určitou výhodu v podobě nadcházejících jarních prázdnin. „Budeme mít více času vše zařídit, připravit a zorganizovat,“ dodal radní pro školství, který poukazuje i na nutnost schválení pandemického zákona.

Vedení kraje rovněž zjišťovalo názory rodičů a učitelů na návrat dětí a studentů do lavic a ty nejsou vůbec jednotné. „Máme tady skupinu rodičů, kteří odmítají jakékoliv testování a další skupinu, která chce děti do škol vrátit velmi rychle. A do toho vstupují svými názory i učitelé, kteří by nejraději začali učit až poté, co budou naočkováni a nebudou se muset obávat o své zdraví,“ dodal Jindřich Čermák, který si je vědom složitosti celé situace.

Pokud by se ale čekalo na očkování učitelů, jednalo by se o dalších zhruba pět týdnů bez výuky, neboť vakcíny jsou aplikovány ve dvou dávkách a plná imunita nastupuje zhruba čtrnáct dní po podání druhé dávky.

„Jisté je, že musí být zajištěno minimálně testování žáků a učitelů. Všichni učitelé dostanou v následujících dnech unikátní přednostní očkovací kódy a budou očkovány od 1. března. K co nejrychlejšímu očkování budou sloužit i tři nová velkokapacitní očkovací centra, která se otevřou v karlovarské KV Aréně, sokolovské sportovní hale IŠTE a chebském kulturním centru Svoboda,“ dodal Petr Kulhánek.

Jednotný názor na návrat do škol není ani mezi učiteli. Většina se ale domnívá, že by je měl stát před nákazou koronavirem ochránit a nechápou, proč nebyli zařazeni do prioritní skupiny 1a. "Vždyť celá společnost už mnoho týdnů volá po návratu dětí do škol. Proč se naše očkování řeší až nyní, kdy má k návratu dojít. Když sleduji jak se nákaza šíří ve školkách a prvních a druhých třídách, mám samozřejmě obavy," uvedl na náš dotaz učitel ze základní školy, který si nepřál být jmenován.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky očkování, učitelé, školy, Karlovarský kraj, očkovací cnentra, jarn prázdniny, jarní prázdniny, Petr Kulhánek, Česko, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, KV Arena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelé dostanou přednostní kódy, jejich očkování začne 1. března  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.