Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sokolovský zámek využije volné prostory po knihovně pro muzeum

V sokolovském zámku se od září uvolní prostory, kde dosud sídlila městská knihovna. V současné době tam knihovnice stěhují poslední knihy do nové knihovny na Starém náměstí. Uvolněné prostory zámku využije po 60 letech sokolovské muzeum pro svou expozici, řekl ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

Vedení muzea má hotovou studii využití. "V prvním patře, kde bylo oddělení knihovny pro dospělé, by se měl rozšířit muzejní okruh. Máme zde v plánu zaměřit expozici na průřez 20. stoletím, která bude rozdělená na jednotlivá léta. Chceme tam obnovit i bývalou zámeckou kapli do církevní podoby," řekl Michael Rund. Dosavadní stálou expozici tak bude možné projít jako kompletní okruh celým zámkem.

V přízemí, kde bylo dosud dětské oddělení, plánuje vedení muzea vytvořit knihovnu se studovnou, která bude zaměřena především pro badatele v historii, geologii nebo archeologii. Z bývalé čítárny by mohla vzniknout kavárna s cukrárnou, která na zámku chybí.

Z hotové studie se následně vypracuje projekt, který ukáže celkové náklady. Úpravy by podle ředitele mohly začít příští rok. Vše ale záleží na zřizovateli zámku Karlovarském kraji, jak uvolní své prostředky, uvedl Rund.

V sokolovském zámku se před rokem rekonstruovaly sklepy a vytvořila se tam nová expozice. V nových prostorách byly odkryty architektonické prvky z historie zámku, zejména zlatý poklad, který byl objeven v roce 1994 při výkopových pracích. Kompletní opravu prostor sklepení za 15,8 milionu korun tehdy financoval z větší části Karlovarský kraj, třemi miliony přispělo město Sokolov.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, památky, správa, knihovny, Sokolov, zámek, muzeum, knihovna, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovský zámek využije volné prostory po knihovně pro muzeum  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.