Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj připravuje prostory pro pobočku vojenské školy

Karlovarský kraj připravuje v Sokolově prostory pro novou pobočku střední vojenské školy z Moravské Třebové. V letošním školním roce nastoupí žáci do jedné z budov Integrované střední školy technické a ekonomické (ISŠTE). Od roku 2023 by se měla vojenská škola přestěhovat do sousedního areálu do opravené budovy. Na její rekonstrukci dá kraj 14 milionů korun, řekl dnes novinářům hejtman Petr Kubis (ANO)

„My se na otevření vojenské školy připravujeme už tři roky, protože jsme mysleli, že to vyjde už ten první rok. Po celou tu dobu připravujeme zázemí pro vojáky. Do budoucna uvažujeme, že budou mít vlastní objekt, který budeme rekonstruovat v areálu 1. základní školy, který jsme od města Sokolov dostali jako výpůjčku," řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

K přijímacím zkouškám na obor strojírenství ve vojenské střední škole se přihlásilo 37 dětí, úspěšně je zvládlo 21 z nich. Dvě daly přednost jiné škole, na podzim jich tak do třídy nastoupí nejméně 19, z toho 18 chlapců a jedna dívka. Do druhého kola se přihlásilo 11 uchazečů, do 9. července by měly být známy výsledky přijímacího řízení v 2. kole, uvedla poradkyně náčelníka generálního štábu Lenka Šmerdová. Žáci museli složit přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky, přičemž podle Šmerdové bylo oproti předchozím letům sníženo bodové hodnocení. V minulých dvou letech se otevřít sokolovskou pobočku nedařilo, protože převážnou část uchazečů vyřadily přijímací testy z matematiky a další pohořeli u fyzických testů.

Většinu předmětů vojenské školy budou vyučovat učitelé ISŠTE, dva noví vyučující budou mít na starosti odbornou vojenskou výuku. Učit se bude v současných odborných učebnách ISŠTE. Do prvního ročníku vojenské školy nastoupí v Sokolově zejména žáci z Plzeňského, Karlovarského a Královehradeckého kraje a z Prahy. Do budovy ISŠTE přijdou 1. října, předtím je čeká příprava a splnění slibu ve škole v Moravské Třebové. Všichni žáci budou ubytovaní na internátu v budově Sokolovské uhelné, kde jsou bydlí i studenti policejní školy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vsmt.cz

Štítky škola, Sokolov, Střední vojenská škola, vzdělání, armáda, Karlovarský kraj, Petr Kubis, Moravská Třebová, ANO 2011, Lenka Šmerdová, Sokolovská uhelná, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj připravuje prostory pro pobočku vojenské školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.