Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odklad školní docházky by měli rodiče pečlivě zvážit

Pracovníci pedagogicko-psychologických poraden upozorňují, že pro děti není vhodné se vracet ze školy do školky. Proto je doporučení odkladů zahájení školní docházky věnována zvýšená pozornost. A jejím důvodem je i fakt, že letos byly zápisy do škol prováděny bez účasti dětí.

„Naše poradna byla z rozhodnutí zřizovatele, tedy Krajského úřadu Karlovarského kraje od 17. března do 3. května pro veřejnost uzavřena. V současné době přednostně vyřizujeme právě žádosti o odklad školní docházky, které budou do konce května z valné většiny hotové,“ popisuje současnou situaci Jolana Mižikarová, ředitelka Pedagogicko – psychologické poradny Karlovy Vary.

Pracovníci sice zvládli některé žádosti zpracovat ještě před vyhlášením nouzového stavu, ale většinu dohání nyní.

„Domnívám se, že situace by se měla stabilizovat a ředitelé škol budou včas vědět, kolik žáků jim do prvních tříd nastoupí,“ doplňuje ředitelka poradny.

V Karlových Varech očekávali zhruba 450 budoucích prvňáků s trvalým pobytem ve městě Karlovy Vary a zapsalo se jich 443. "Dalších 108 dětí je z okolních měst a obcí. Celkem se zapsalo 551 dětí. Třídu navíc oproti školnímu roku 2019/2020 bude otevírat ZŠ Poštovní a ZŠ Truhlářská," uvedla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Počty zapsaných žáků do prvních tříd už znají i v Chebu. Do prvních tříd se zapsalo 345 dětí. „Žádost o odklad u nás podalo 52 rodičů,“ uvedla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

A právě rozhodnutí o případném odkladu školní docházky by měli rodiče věnovat dostatečnou pozornost. Vzhledem k výše popsanému nouzovému stavu se totiž v letošním roce konaly zápisy do základních škol bez účasti dětí. A to by mohl být problém.

„Samozřejmě není pro dítě vhodné, aby se ze školy vracelo zpět do mateřské školy a proto jsme věnovali prioritu a zvýšenou pozornost právě realizaci doporučení odkladů školní docházky,“ doplňuje Ivana Tvrdoňová, zástupkyně ředitelky Pedagogicko-psychologické poradny Karlovy Vary, která je zároveň speciálním pedagogem.

Dodatečný odklad školní docházky, který mohou ředitelé školy iniciovat a realizovat ve vlastní kompetenci, by měl být pouze výjimečný a lze jej navrhnout v období od 1. září do 31. ledna daného školního roku.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škola, odklad docházky, Karlovarský kraj, poradna, školní docházka, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odklad školní docházky by měli rodiče pečlivě zvážit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.