Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školky se v kraji otevřou ve dvou vlnách

V Karlových Varech a Chebu se mateřinky otevřou již v pondělí 18. května. V některých dalších městech až o týden později, tedy 25. května, což je datum obnovení i výuky na prvním stupni základních škol. V Sokolově mateřské školy v době epidemie uzavřeny nebyly vůbec.

„Všechny mateřské školy zřizované městem se otevřou v pondělí 18 května. Provoz se bude řídit doporučeními a hygienickými pokyny, které vydalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy,“ uvedla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Po prvním týdnu obnoveného provozu bude vedení města vyhodnocovat zájem rodičů o umístění dětí a dále rozhodne o dalších krocích.

„Pokud bychom v některé z jednotlivých školek zaznamenali jen minimální zájem, zvážili bychom omezení provozu takového pracoviště,“ dodala mluvčí.

Stejné datum otevření školek zvolili i v Chebu. Tady město přijalo vedle obecných doporučení ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vlastní bezpečnostní pravidla, za kterých bude provoz mateřských škol probíhat.

„Provoz školek bude zajištěn od 6.30 do 16.00 hodin, pokud by o takový rozsah prokazatelně nebyl zájem, lze otevírací dobu upravit. Děti budou ve školce ve stálých skupinách maximálně po patnácti a předávání a vyzvedávání dětí bude probíhat před vchodem do školky, kde budou dodržovány dvoumetrové rozestupy a povinnost mít zakrytá ústa a nos,“ vysvětluje starosta města Antonín Jalovec.

Děti v chebských školách nemusí nosit roušky, ale mají mít s sebou alespoň dvě roušky pro případ, že by někdo ve skupině začal mít příznaky onemocnění. Stravování bude zajištěno vařením ve školce za respektování zvýšených hygienických opatření.

„Před zahájením docházky dítěte požadujeme, aby rodiče do školky doručili čestné prohlášení, ve kterém potvrdí, že se u jejich dítěte neprojevují a v posledních dvou týdnech neprojevily příznaky virového infekčního onemocnění a že byli seznámeni s vymezením osob s rizikovými faktory a s doporučením, aby zvážili tyto rizikové faktory při rozhodování o účasti jejich dítěte na vzdělávacích aktivitách,“ dodal starosta.

O týden později, tedy 25. května se otevřou školky v Ostrově. Tady vedení města nechalo termín otevření na samotných ředitelích, kteří se ale shodli na zmíněném datu. „V některých školkách probíhají menší opravy a tak by tam dřívější termín nestihli. I proto se ředitelé shodli na jednotném termínu, který navíc odpovídá i otevření výuky na prvním stupni základních škol,“ sdělil starosta Ostrova Jan Bureš.

V některých městech a obcích ale k uzavírání školek v době koronavirové epidemie nepřistoupili vůbec, jako například v Sokolově, kde jsou školky normálně v provozu. Mateřinky jsou totiž jediným vzdělávacím zařízením, které vláda ani ministerstvo neuzavřelo a záleželo jen na vedení radnic, zda mateřské školky uzavřou či nikoliv.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školky, otevření, Karlovarský kraj, koronavirus, prohlášení, Karlovy Vary, mateřská škola, Cheb, Sokolov, radnice, Jan Bureš, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školky se v kraji otevřou ve dvou vlnách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.